Свят

Доналд Тръмп упрекна Камала Харис, че не присъства на благотворителната вечеря на Ал Смит

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Доналд Тръмп се върна на сцената, на която беше освиркан преди осем години, докато произнасяше особено пламенна реч. А Камала Харис пропусна събитието, нарушавайки стара традиция – тя е първият демократ кандидат-президент от 40 години насам, който не уважи събитието.

По-малко от три седмици преди изборния ден кандидатът на Демократичната партия предпочете да отдели възможно най-много време за кампании в щатите, които ще решат изборите, вместо да се отбива в силно демократичния Ню Йорк. Все пак Харис взе участие в събитието, макар и дистанционно, като на видео стена беше излъчен неин клип заедно с Моли Шанън, комик и актриса.

Липсата ѝ даде повод на Тръмп да твърди, че е проявила „неуважение“ към благотворителната организация и католиците. След това заключи, че католиците трябва да гласуват за него.

Благотворителната вечеря на Ал Смит традиционно включва закачки между кандидат-президентите - както и самоирония. Тръмп отказа да се подиграва със себе си.

Според традицията тази вечер трябва да направя няколко самоиронични шеги, но нямам нищо. Няма какво да кажа. Предполагам, че просто не виждам смисъл да стрелям по себе си, когато другите хора стрелят по мен от адски дълго време и те наистина стрелят.

Доналд Тръмп

Благотворителната вечеря в Ню Йорк набира милиони долари за католически организации и традиционно дава възможност на кандидатите от двете партии да си разменят леки закачки, да се надсмеят над себе си и да покажат, че могат да се разбират - или поне да престорят, че могат – поне за една вечер в последната фаза преди изборите.