Свят

Завръщане в Пенсилвания: Тръмп говори на митинг в града, в който се опитаха да го убият

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп се завърна в Пенсилвания, където беше извършен опит за убийството му.

Той събра месец преди изборите хиляди хора във важния "колебаещ се" щат. Призова ги заедно да постигнат победа в деня на изборите, която обвърза с оцеляването си след опита за покушение.

 

Тази вечер се завръщам в Бътлър след трагедията и мъката, за да предам едно просто послание на хората на Пенсилвания и на американския народ. Нашето движение, което иска да направи отново Америка велика, стои по-силно, по-гордо, по-обединено, по-решително и по-близо до победата от преди. Ще направим отново Америка велика. Ще спечелим изборите.

Доналд Тръмп – кандидат за президент на САЩ 

Предизборният щаб на Тръмп иска да използва максимално медийния потенциал на събитието, провеждано по-малко от месец преди той да се изправи на президентските избори срещу опонента си от Демократическата партия и вицепрезидент Камала Харис.

 

Точно преди 12 седмици, точно тук, хладнокръвен убиец искаше да ме накара да замлъкна, да заглуши най-великото движение в нашата страна. Но благодарение на провидението и Божията милост това злобно чудовище не успя да изпълни целта си. Той не успя да разклати нашата непоколебима решимост да спасим Америка от бедността, омразата и унищожението... 

Доналд Тръмп – кандидат за президент на САЩ 

В 18:11 ч местно време, точното време на стрелбата срещу него, Тръмп помоли присъстващите за минута мълчание в памет на пожарникаря Кори Комператоре, който загина, защитавайки семейството си от изстрелите. И досега остава неизвестен мотивът на стрелеца Томас Матю Крукс. Той беше убит от служители на Сикрет Сървис. 

Изпълнителният директор на "Тесла" и собственик на социалната мрежа "Екс" Илон Мъск също говори на митинга – първото му участие на предизборно събитие на Тръмп, откакто подкрепи бившия президент.

Тръмп загуби Пенсилвания на изборите през 2020, докато през 2016 г я спечели. Окръг Бътлър, който се намира в западната част на щата, се смята за твърдо подкрепящ Тръмп. На предишните два избора той спечели около две трети от гласовете в него.