Свят

Прокурори: Тръмп е извършил престъпления на 6 януари 2021г.

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Доналд Тръмп „прибягва до престъпления“ в опит да отмени поражението си на изборите през 2020 г. Това твърдят прокурори в ново съдебно досие, в което се посочва, че 45-ият президент не е защитен от обвинения. Специалният съветник Джак Смит представи досието. Подадената жалба оспорва твърдението на Тръмп, че е защитен от знаково решение на Върховния съд от това лято, което предоставя имунитет срещу наказателно преследване за официални действия, извършени по време на заемане на длъжността. Тъй като няма да има съдебен процес преди изборите следващия месец, документа от 165 страници може да се окаже последният шанс за прокурорите да изложат своята теза. Те твърдят, че Тръмп е участвал в „лични престъпни усилия“ за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.

Това досие излиза само един месец преди президентските избори. И всъщност адвокатите на Тръмп се стремяха да го запазят засекретено, защото според тях би било несправедливо то да бъде публикувано толкова близо до изборите. Можете да видите обаче, че усилията на Тръмп да остане на власт след изборите преди четири години още са фактор в тази президентска надпревара. Тази верига от събития е част от аргументите, които демократите изтъкват, опитвайки се да докажат, че Тръмп е негоден за властта.

Ерик Тъкър, Асошиейтед прес

Документът е опит на прокурорите да развият наказателното дело срещу Тръмп след решението на Върховния съд през юли. То накара юристите да ограничат обхвата на обвинителния акт. Това е така, защото решението не прилага имунитет за неофициални действия. От своя страна в публикация в своята социална платформа „Трут“ Тръмп нарече този ход „ударна работа“ и заяви, че досието „не е трябвало да бъде публикувано точно преди изборите“. Той обвини и прокурорите в „крещящо“ неправомерно поведение. По-късно политикът добави, че делото ще приключи с неговата „пълна победа“.