Свят

Харис призова Тръмп за нов дебат

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Kamala Harris Haris AP Снимка: AP архив

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, която е и претендент на Демократическата партия за президентските избори заяви, че се опитва да си издейства втора възможност за участие в предизборни телевизионни дебати с опонента си от Републиканската партия Доналд Тръмп. Това стана по време на митинг в Уисконсин. Същевременно тя обяви опонента си за заплаха за живота и свободата на американските жени, като предупреди, че той ще продължи да ограничава правото на аборт, ако се завърне в Белия дом.

Разговарях с редица жени в нашата страна и с хората, които ги обичат. На тях се отказват грижи по време на спонтанен аборт, а на някои от тях се оказва помощ едва след като развият сепсис. Те не заслужават това. И знаем, че жени са загивали заради забраните на Тръмп за аборти.

Камала Харис, кандидат за президент на Демократическата партия

Харис призова обществеността да я подкрепи на 5 ноември и да се "погрижи" за съперника ѝ от Републиканската партия Доналд Тръмп. В по-ранно интервю за Опра Уинфри вицепрезидентът настоя, че "залогът е толкова голям" на изборите и призова избирателите да не подкрепят това, което тя определи като политика на разделение на Тръмп. Според последни социологически проучвания Харис получава 48% срещу 47% за Тръмп, когато се включат кандидатите от трети партии - с подобни резултати при пряк двубой само между Харис и Тръмп.