Свят

Харис покани Тръмп на втори дебат, но той отказа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съдия от Джорджия отхвърли две обвинения по делото за намеса в изборите през 2020 г. в американския щат срещу кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп. Той отхвърли и още едно обвинение срещу съюзници на бившия президент. Съдията от окръг Фултън Скот Макафи установи, че щатските прокурори не са имали правомощия да повдигнат тези обвинения, които се отнасят до предполагаемото подаване на фалшиви документи във федералния съд. Междувременно 45-ият президент на САЩ изключи възможността за още един президентски дебат срещу съперничката си Камала Харис преди изборите през ноември. Два дни след първия сблъсък на двойката той заяви, че Харис иска реванш само защото „явно“ е спечелил.

 

Както всички видяха преди два дни, ние постигнахме монументална победа над другарката Камала Харис в президентския дебат. Но тя веднага призова за втори дебат, което означава, че е като призьор, който е загубил битката. Проведохме два дебата. Срещнах се с Джо Байдън. И проведох още един дебат с нея.

Доналд Тръмп, кандидат за президент на Републиканската партия

Тръмп добави, че вместо това Харис трябва да се „съсредоточи“ върху работата си като вицепрезидент. Щаба на Харис обаче призова за незабавен втори дебат. Те заявиха, че избирателите „трябва да видят избора, пред който ще се изправят пред урните“. 

 

Преди два дни Доналд Тръмп и аз проведохме първия си дебат. И смятам, че сме длъжни да проведем още един дебат пред избирателите. Защото тези избори и това, което е заложено на карта, не могат да бъдат по-важни.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ, кандидат за президент на Демократическата партия

Телевизионните дебати датират от 1960 г., когато Джон Ф. Кенеди се изправя срещу Ричард Никсън. Според традицията се провеждат два или три президентски дебата, както и поне един вицепрезидентски дебат. Тя обаче беше нарушена през юли, когато Джо Байдън се оттегли от изборите седмици след катастрофалното си представяне срещу Тръмп през юни. Следващият дебат между Харис и Тръмп последва седмици на размяна на реплики дали ще се състои и при какви условия. Същевременно социологическите проучвания сочат, че и двамата кандидати са в изключително напрегната надпревара в ключовите за битката щати Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин.