Свят

Проучване твърди, че Харис води с 5% пред Тръмп в битката за Белия дом

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Продължава борбата за Белия Дом в Съединените Щати. Кандидатът за президент Доналд Тръмп проведе митинг в Лас Вегас, щата Невада. Там той заяви, че ще бъде „президент на границата“ в реч, посветена на миграцията. Тръмп също така остро разкритикува вицепрезидента Камала Харис, като често я наричаше „другарката Харис“. 

 

Започвайки от първия ден, ще запечатам границата и ще спра нашествието на мигрантите. Ще проведем най-мащабната операция по депортиране на престъпници в американската история. Ще победим бързо инфлацията и ще направим Америка отново велика. Ще превърнем Америка в доминиращия производител на енергия в света. 

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

Междувременно, вицепрезидентът Камала Харис подчерта значението на избирателната активност сред чернокожите американци. По време на речта си пред Конгресната група на чернокожите във Вашингтон тя изтъкна ключови проблеми за общността. 

 

Доналд Тръмп и неговите екстремистки съюзници възнамеряват да върнат нацията ни назад.Те ще дадат данъчни облекчения на милиардерите и големите корпорации, ще намалят социалното осигуряване и ще сложат край на Закона за достъпното здравеопазване. Няма да позволим да се върнем назад. Вместо това ще очертаем нов път напред. Заедно имаме визия за бъдещето на нашата страна. 

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Говорейки за репродуктивните права и достъпа до аборти, Харис отново заяви, че „ще продължи да се бори за свободата на жената да взема решения за собственото си тяло.'' Демократите предупредиха, че репродуктивните права в цялата страна могат да бъдат застрашени от второ президентство на Тръмп. 

Според проучване на информационна агенция Ройтерс, Харис води пред Тръмп в надпреварата. Тя има 47 процента подкрепа, докато той 42. Проучването отбелязва, че подкрепата за вицепрезидента е нараснала след дебата миналата седмица, като много избиратели смятат, че тя го е спечелила.