Свят

Тръмп: Зеленски иска демократите да спечелят, но аз ще постигна мир

От Euronews България Euronews България
Donald Trump AP (1) Доналд Тръмп. Снимка: AP

Доналд Тръмп заяви по време на реч на 23 септември, че президентът Володимир Зеленски желае Демократическата партия да спечели президентските избори в Съединените щати.

Говорейки на митинг в Пенсилвания, Тръмп каза, че ако бъде преизбран ще действа „по различен начин“ от настоящата администрация, съобщи „Киев Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Президентът Джо Байдън, който е в Белия дом по време на пълномащабната война и играе ключова роля в изграждането на проукраинска коалиция, позиционира Вашингтон като водещият военен донор на Киев.

В началото на следващата година Байдън ще преотстъпи мястото в Белия дом или на кандидата на демократите Камала Харис, или на нейния опонент републиканеца Тръмп.

„Мисля, че Зеленски е най-великият търговец в историята. Всеки път, в който дойде в страната, си тръгва със 60 млрд. долара. Толкова много му се иска те да спечелят, но аз ще действам по различен начин – ще постигна мир“, обясни републиканският кандидат за президент.

Възможното завръщане на Тръмп в Белия дом предизвика загриженост в Украйна. Крилото, подкрепящо Тръмп, в Републиканската партия блокира законопроекта за помощ от САЩ в Конгреса в продължение на месеци по-рано тази година. Това се оказа вредно за ситуацията на украинските бойни полета и допринесе за загубата на ключовия град Авдиевка.

Изявленията и слуховете, идващи от близкото обкръжение на Тръмп, също подсказват, че той може да се опита да окаже натиск върху Украйна да отстъпи територия или да се откаже от стремежа си към НАТО, за да постигне по-бързо прекратяване на войната.

Бившият президент неведнъж е заявявал, че ще прекрати войната в рамките на „24 часа, ако бъде преизбран“. Той избегна въпроса дали иска Украйна да спечели по време на неотдавнашния дебат с Харис.

В момента Зеленски е в САЩ, за да участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и да представи на американското ръководство план от пет точки за победа.

По-рано Тръмп каза, че „вероятно“ ще се срещне със Зеленски, тъй като украинският лидер обяви, че също иска да му представи плана за победа.