Свят

Зеленски: Ще победим Русия, ако съюзниците вземат бързи решения

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планът за победа на страната му зависи от бързи решения, взимани от съюзниците тази година. Той направи това изказване на съвместна пресконференция с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Киев.

Киев и Брюксел трябва да действат възможно най-бързо, за да демонстрират силата на Украйна и ЕС.

Вече работим по план Б, и то от дълго време. Освен това ние никога не сме имали план А, защото той беше предотвратяване на пълномащабно нахлуване. План А беше да подсилим Украйна с оръжия и да наложим превантивни санкции на Руската федерация, така че тя дори да не си помисли за пълномащабно нахлуване. Така че ние вече сме в този план и съществуваме в неговите рамки.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Зеленски каза още, че се надява Джо Байдън да подкрепи плана му за мир.

Украинският президент ще бъде приет от американския си колега в Белия дом на 26 септември. Отделно той ще бъде приет и от вицепрезидента Камала Харис.

Зеленски би искал също да разбере каква е визията за войната в Украйна и на Доналд Тръмп, кандидатът на републиканците за президент на САЩ.

На този етап администрацията на Джо Байдън не изглежда убедена, че трябва да позволи на Украйна да изстрелва ракети с далечен обсег по-дълбоко в територията на Русия, а американски служители твърдят, че търсят по-подробна информация за това как Киев ще използва оръжията и как те се вписват в по-широката стратегия за войната.

А в Курска област обстановката продължава да е динамична и руските сили не успяват да изтласкат нахлулите украински войски.

Има информации, че на руските сили е наредено да изтласкат украинците от Курска област до средата на октомври. Доколко това е изпълнимо?

Геолокационни кадри показват, че украинските сили са напреднали незначително на изток от Веселое, западно от главния залив.

Въпросът е дали те ще продължат да се опитват да заобиколят Веселое и веднага да ударят Глушково.

Tози ход би им позволил да притиснат руската армейска група до естествена преграда - река Сейм.

На руските сили е било наредено да създадат "буферна зона" в украинските гранични райони в Североизточна Украйна, като това трябва да стане до края на октомври.