Европа

ЕС ще изпрати 160 млн. евро от замразените руски активи за енергийна подкрепа на Украйна през зимата

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Европейският съюз ще отпусне допълнителна сума от близо 160 млн. евро за „ремонт, свързване и стабилизиране“ на Украйна през тази зима. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Страсбург. Това допълнително финансиране включва 60 млн. евро хуманитарна помощ за подслон и отоплителни уреди и около 100 млн. евро за ремонтни дейности и възобновяеми енергийни източници. 

Осемдесет процента от топлоелектрическите централи в Украйна са разрушени, както и една трета от водноелектрическите мощности. Целта ни е да възстановим капацитета от 2,5 гигавата, което е 15% от нуждите на Украйна.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Тя добави, че тези 100 млн. евро идват от приходите от мобилизираните руски активи в Европейския съюз. Общата подкрепа за украинския енергиен сектор от февруари 2022 г. насам възлиза на най-малко 2 млрд. евро, без да се вземат предвид всички дарения. 

Вторият елемент за покриване на нуждите на Украйна през зимата е износът на електроенергия, който наричаме "свързване". Може би си спомняте за синхронизацията на украинската мрежа с нашата, която започнахме през февруари 2022 г. Точно когато избухна войната с Русия, бяхме планирали да направим тази връзка през следващите две години. Но когато Русия нападна, направихме всичко възможно, за да ускорим този процес. И вместо две години, мрежата на Украйна беше свързана с европейската за две седмици. В момента изнасяме два гигавата електроенергия за Украйна. Тя компенсира загубата на производство на електроенергия от Запорожие, която сега е под незаконен руски контрол.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Фон дер Лайен заяви също, че ЕС ще продължи да координира цялата възможна подкрепа от своите държави членки чрез механизма за гражданска защита. През следващите дни председателят на Европейската комисия ще посети Киев, за да обсъди лично с президента на Украйна Володимир Зеленски помощта предоставена от блока.