Европа

Русия и Украйна си размениха по над 100 военнопленници

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Русия и Украйна са разменили по над 100 пленници, съобщиха руските военни през уикенда. В рамките на сделката, сключена с посредничеството на Обединените арабски емирства, всяка от страните освободи 103 затворници. Това включваше и руснаци, пленени след началото на украинското нахлуване в Курската област през август. Здравословното състояние на някои от завърналите се е значително влошено. Въпреки това много войници бяха радостни. 

"Здравей, мамо. Не се притеснявай, сега съм в Украйна, на родната си земя", казва украински военнопленник.

Руското министерство на отбраната също публикува кадри на 103-мата освободени руски войници. 

"Веднага почувствах облекчение в душата си. Вече разбирам, че ще се прибера у дома и няма за какво да се притеснявам", споделя руски войник. 

Размяната на пленници е осмата по рода си от началото на годината, като общият брой на разменените военнопленници е 1 994. Предишните размени също бяха осъществени с посредничеството на ОАЕ.

 

Американски писател организира маратон в Киев, за да привлече внимание към украинските военнопленници

Американският историк и писател Тимъти Снайдър проведе благотворително бягане в Киев, за да привлече вниманието към украинските военнопленници, държани от Русия. Снайдър, професор от университета Йейл, е писал много за Източна Европа и за възраждането на авторитарните режими в световен мащаб. Той беше аплодиран, докато се обръщаше към бегачите на украински, преди да се включи в тренировката и последвалия маратон.  Бяганията на 5 и 10 км се проведоха около обширен парк в украинската столица. Сред бегачите имаше местни жители, военнослужещи и ветерани, както и съпруги на затворници.

Сред тях беше и 27-годишната Анастасия, чийто съпруг е военнопленник.

 

Връщат се от плен момчета, които са били измъчвани. Състоянието на нашите освободени войници е лошо, защото в Русия ги измъчват и убиват. Много е важно да говорим за тях всеки ден, да не ги забравяме.

Анастасия Шкел, съпруга на украински военнопленник, който е в плен от 30 месеца

Украинските войници често дават разтърсващи разкази за условията в руски плен, когато се връщат у дома в рамките на редовните обмени на пленници. В доклад, публикуван през юли, агенцията на ООН за правата на човека заяви, че „продължава да документира широко разпространеното използване на изтезания и малтретиране, включително сексуално насилие, срещу цивилни граждани и украински военнопленници, държани от Руската федерация“.

 

Това е още една възможност да напомним на хората за пленниците. Така хората могат да ни видят, чуят и подкрепят. Като майка, която чака сина си, тази година е много важна за мен. Вчера имаше размяна, но моят син още не се е върнал. Надявам се скоро и това да се случи. 

Тетяна, майка на военнослужещ от Азовската армия, който е в плен от 28 месеца

Снайдър, който организира акции за набиране на средства в рамките на усилията за подпомагане на войната в страната, се ползва със статут на почти знаменитост в Украйна и по-рано тази седмица посети президента на страната Володимир Зеленски, който му благодари за благотворителната дейност.

След състезанието през уикенда, професорът беше заобиколен от почитатели, много от които чакаха на опашка за автографи и снимки. Надпреварата беше организирана от благотворителната фондация на Киевското училище по икономика.