Европа

Русия атакува с дронове населената с етнически българи Одеска област

От Euronews България Euronews България
Ukraine Odesa AP (2) Снимка: Областна военна администрация на Одеса чрез АП, архив.

В украинския град Одеса, както и в други населени места в едноименната област, тази нощ са извършени нападения с дронове откъм Черно море, съобщи БНР, позовавайки се на местни канали в Telegram. В региона живее голяма българска общност.

В Одеса и областта беше обявена въздушна тревога в 1:40 часа, написа в Telegram председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Местните власти призоваха населението да се укрие на безопасни места. Час по-късно на различни места в украинския черноморски град са се чули силни взривове. Заплахата от руска въздушна атака срещу Одеса остава в сила.

А в Харковска област, вследствие на руски обстрел, са загинали най-малко трима души, а поне девет са били ранени. 

От своя страна, служители в съседния граничен регион Суми съобщиха, че руските сили са обстрелвали граничните райони 57 пъти, като при атака с делтапланери е бил убит един човек близо до град Ямпил.

По-рано Киев обвини Москва, че е използвала стратегически бомбардировачи, за да удари граждански кораб за зърно по време на ракетна атака във водите на Черно море близо до Румъния, член на НАТО. Президентът Володимир Зеленски заяви, че плавателният съд е превозвал украинско зърно за Египет. Посланикът на Съединените щати в Украйна „категорично осъди“ нападението и заяви, че Русия е отговорна за него.