Свят

Зеленски се срещна с Тръмп и Харис в критичен момент от войната

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че срещата му с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп е била продуктивна. Той направи видеосъобщение към своя народ след почти едноседмичното му посещение в САЩ. Срещата се проведе в критичен момент в руско-украинската война, тъй като президентските избори в Съединените Щати наближават. А Зеленски се стреми да запази добрите си отношения с Щатите, които са най-големият доставчик на оръжия.

 

Както възнамерявахме от самото начало, планът за победа беше представен и на двамата кандидат-президенти. Проведох дълъг разговор с вицепрезидента Камала Харис вчера, а днес срещата с Доналд Тръмп продължи поне час. За Украйна е важно Америка да ни разбира. Тази руска война трябва да бъде спряна и то справедливо, така че никой агресор никога да не прави това, което прави Русия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

А докато Зеленски се срещаше с Тръмп, 56-а украинска бригада се сражаваше в източния район на Часив Яр, обстрелвайки с тежка артилерия руските позиции.

Чух Тръмп да казва, че няма да има помощ за Украйна. Интересното е, дали Европа ще успее да го накара да промени мнението си по този въпрос. Ако успеят, това ще бъде просто невероятно. Съединените щати и ни помагат много, така че би било чудесно от страна на Тръмп да продължи с това. Ако спечели, разбира се.

Ахил“ (повиквателен знак), командир на батарея от 56-а бригада

Зеленски се срещна и с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис в Белия дом. Часове преди това Байдън обяви допълнителен пакет от военна помощ за Украйна в размер на 7,9 милиарда долара. 

Harris US Ukraine AP Снимка: AP, архив

По време на посещението на Зеленски в САЩ в Украйна продължиха атаките с дронове. В четвъртък вечерта трима души бяха убити, а други 14 бяха ранени при атака на руски дрон срещу Измаил, пристанищен град на река Дунав. В миналото Русия е атакувала съоръжения за износ на зърно в Измаил. Властите твърдят, че сред ранените при последната атака са две момчета на възраст 3 и 13 години и едно момиче на 14 години.

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да спре войната 

 

Доналд Тръмп заяви, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да бъде сложен край на войната. 

Говорейки пред репортери в "Тръмп Тауър", Зеленски каза, че иска да обсъди с Тръмп своя "план за победа" на Украйна. 

Тръмп похвали Зеленски, но каза, че също така има солидни отношения с руския президент Владимир Путин: "Имаме много добри отношения със Зеленски и също така имам много добри отношения с президента Путин. Ако спечелим, мисля, че ще разрешим войната много бързо", посочи републиканецът, визирайки президентските избори в САЩ на 5-и ноември. 

Тръмп отбеляза, че ако кандидатът на демократите Камала Харис спечели изборите в САЩ, цитирам: "няма да имате каквато и да било победа".