Свят

САЩ ще отпуснат нова финансова помощ за Украйна

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом американският му колега Джо Байдън обяви, че САЩ ще отпуснат още 2,4 млрд. долара на Украйна.

Точно сега трябва да укрепим позициите на Украйна на бойното поле. Ето защо, с гордост обявявам нов пакет от финансова помощ зв размер на 2 милиарда и 400 милиона долара.

Джо Байдън, президент на САЩ

Пакетът с военна помощ включва още една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, бомби с далечен обсег и безпилотни самолети. Байдън също така заяви, че до края на мандата му през януари в Украйна ще постъпят още 5,5 млрд. долара.

Освен това САЩ ще подкрепят обучението на още 18 украински пилоти на изтребители F-16. Зеленски благодари на Байдън за „силната подкрепа.

Г-н президент, благодаря Ви за силната подкрепа и помощта да защитим нашият дом. Ние дълбоко ценим факта, че Украйна и Америка стоят рамо до рамо от първия момент на тази ужасна руска инвазия. Вашата решителност е изключително важна, за да надделеем.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Именно финансовата помощ, която САЩ отпускат на Украйна е критикувана от кандидат на Републиканската партия за Белия дом, Доналд Тръмп. И въпреки острите думи, които си размениха Зеленски и Тръмп, среща между двамата ще има.

Както знаете, Зеленски поиска да се срещне с мен. Ще се срещна с него утре сутринта в Тръмп Тауър в Ню Йорк. Жалко е това, което се случва в Украйна. Толкова много смъртни случаи, толкова много разрушения. Това е нещо ужасно. И едно от нещата, които са много притеснителни за мен, е фактът, че Европа плаща само малка част от парите, които Съединените американски щати дават, а с Русия ни дели цял океан.

Доналд Тръмп, кандидат за президент на Републиканската партия

Заради срещата с Тръмп, Зеленски отложи отпътуването си за Украйна.