Свят

Путин определи нахлуването в Курск като неуспех и подкрепи Камала Харис за президент на САЩ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Vladimir Putin Rusia AP Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: AP, архив

Президентът на Русия Владимир Путин определи нахлуването на Украйна в Курск като неуспех. В речта си по време на пленарната сесия на Източния икономически форум в страната политикът заяви, че целта на Киев е била да накара Москва да прехвърли войски от един район в друг и да спре офанзивата в Донбас.

Трябва да помислим за хората, които със сигурност преминават през сериозни изпитания и страдат от тези терористични актове. А свещеният дълг на въоръжените сили е да направят всичко, за да изхвърлят врага от тези територии и надеждно да защитят нашите граждани.

Владимир Путин, президент на Русия

„Що се отнася до военната страна на въпроса, аз вече говорих за това. Целта на врага беше да ни изнерви, да прехвърля войски от един район в друг и да спре настъплението ни в ключови райони чието освобождаване е наша основна цел. Врагът не успя“, коментира Путин.

Междувременно руският президент заяви, че подкрепя кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис.

Нашият фаворит, ако мога да го нарека така, беше настоящият президент, г-н Байдън. Но той беше отстранен от надпреварата, но препоръча на всички свои поддръжници да подкрепят г-жа Харис.

Владимир Путин, президент на Русия

„Така че и ние ще направим същото, ще я подкрепим. Това е първото нещо. И второ, тя е толкова добре изразителна, че това говори, че всичко е наред с нея. Тръмп, например, наложи толкова много ограничения и санкции срещу Русия, колкото никой президент преди него не е правил“, каза руският държавен глава.

Путин се яви на дискусията във Владивосток заедно с министър-председателя на Малайзия Ануар Ибрахим и китайския вицепрезидент Хан Джън. Той заяви, че предпочита Китай, Бразилия и Индия да бъдат посредници в мирните преговори за Украйна. Киев обаче отвърна, че няма да участва в преки преговори с Русия.