Общество

37 души са задържани в хода на Националната специализирана операция срещу купения вот, съобщи МВР

От Euronews България Euronews България
Mitko Dimitrov Press MVR BGNES Митко Димитров, директор на Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи Снимка: БГНЕС

Национална специализирана операция, насочена срещу купения вот, е в ход и ще продължи до края на изборния ден - 27 октомври. До момента на територията на цялата страна са извършени 193 специализирани операции, при които са задържани 37 души.

Това съобщи Митко Димитров, директор на Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи (МВР), предаде БГНЕС.

От днес до петък, 25 октомври, пресцентърът на МВР ще предоставя пред медиите актуални данни за резултатите от полицейските действия срещу купения вот.

"В този час полицейски действия текат в областите Монтана, София-област и Стара Загора", каза още Димитров.

Към 10 ч. днес в МВР са получени 308 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. "Най-много те са в Бургас – 48, и във Варна – 34", обяви Димитров.

237 от всички постъпили сигнали са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 13 са за неправомерна агитация, 10 – за унищожаване на имущество, 3 – за корпоративен вот и 45 за други нарушения, свързани с изборния процес.

Образувани са 73 досъдебни производства, 45 са разследвани по общия ред, 28 са бързите досъдебни производства.

От днес всеки български гражданин, който няма валиден документ за самоличност, ще може да подаде лично в СДВР, ОДМВР или в РУ искане за издаване на удостоверение, за да може да упражни правото си на глас.

"Това удостоверение се издава, за да послужи пред СИК и е валидно само за изборния ден – само за 27 октомври", уточни Димитров.

По-рано днес – в 10.30 часа, Сдружение "Ангели на пътя" влезе в МВР на среща със служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков. От сдружението, което подпомага пострадалите от катастрофи и техните семейства, искат законови промени и по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори.