Общество

Спецакция срещу купуването на гласове: Осем души са задържани в Сливен, шестима - в Софийска област

От Euronews България Euronews България
Police

Мащабна специализирана полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в няколко населени места в страната.

 

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и противодействие на конвенционалната престъпност се провежда в момента на територията на ОД на МВР Сливен. Проверяват се частни адреси, търговски и други обекти и места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност.

Паралелно с това са изгадени КПП-та около общинските центрове и някои по-малки населени места в областта, на които се проверяват влизащите и излизащи превозни средства.

До момента са задържани 8 лица за различни престъпления, съобщава БГНЕС.

Проверени са търговски обекти, като от два магазина в селата Градец и Жеравна са иззети тетрадки с имена и записани парични суми срещу тях. В тази връзка три жени са отведени в РУ-Котел за разпит.

Разкрити са кражби от частни имоти в селата Пъдарево и Градец.

Образувани са бързи производство срещу неправоспособен водач и водач с алкохол над 1.2 промила.

В три имота в село Градец са иззети дърва за огрев без документи за произход.

В квартал "Надежда" в Сливен са иззети около 50 пакетчета, съдържащи вещество, което е реагирало положително на теста за наркотици.

Проверките продължават.

 

Акция се провежда и в Софийска област, информира БНР. Основно внимание се обръща на общините Костенец и Долна Баня, като до момента са проверени 76 лица и 60 автомобила, задържани са шестима.

В акцията участват и служители на дирекция "Жандармерия", на входовете на двете общини има сформирани КПП-та, съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР-София комисар Петър Соколов.

Проверяват се частни адреси и търговски обекти, ще се проверяват игрални зали и заложни къщи, уточни той.

 

Повече по темата - от Бетина Михайлова във видеото:

 

Днес стават ясни съставите на Секционните избирателни комисии извън страната.

710 са секциите в чужбина като най-много са в Турция - 168. На тези избори в Украйна, Ливан, Израел, Иран секции няма да има. До края на деня ще се уточнят избирателните списъци след като общинските администрации са предоставили актуална информация за подадените заявления за гласуване по настоящ адрес.