Политика

Главчев обеща – безкомпромисна борба с купения вот и без „ала-бала“ с машините

От Euronews България Euronews България
Dimitar Glavchev BGNES Служебният министър-председател Димитър Главчев. Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев обеща безкомпромисни и светкавични действия при нарушения на предстоящия вот на 27 октомври. „Няма да се прави „ала-бала“ с машините“, увери той по време на национално съвещание на министерството, посветено на изборите.

Според Главчев са странни твърденията, че едва ли не МВР провежда изборите.

„Както служебното правителство, така и МВР по време на изборите е наясно, че трябва да се осигурят честни и прозрачни избори. Освен всички функции, които трябва да се изпълняват, има още една вменена от Изборния кодекс функции – трябва да се грижим съвместно за нормалното протичане на изборния процес,“ заяви служебният министър-председател.

От своя страна вътрешният министър Атанас Илков заяви, че повереното му министерство ще противодейства успешно на купуването и продаването на гласове, предаде БГНЕС.

„За да отговорим на обществените очаквания, е важно да създадем оптимална организация за ефективно противодействие на нарушителите на закона“, изтъкна министърът на вътрешните работи пред участниците в Националното съвещание. Той очерта действията по започналата още в края на август подготовка по обезпечаване на целия процес от периода на предизборната кампания през изборния ден до обявяването на крайните резултати – създаден оперативен щаб за ръководство, управление и информационен обмен между структурите на МВР, координацията с ЦИК, Министерския съвет, Прокуратурата на Република България и ДАНС, рационално използване на специализираното приложение Географска информационна система „Изборни процеси“ - инструмент, подпомагащ дейността на министерството, готовност за откриване месец преди изборния ден на денонощна телефонна линия на министерството за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес и започване на специализираната полицейска операция в цялата страна.

„Особено важно е да активизираме оперативно-издирвателната дейност с оглед своевременно разкриване на престъпленията против политическите права на гражданите, както и пресичане на всички опити за извършване на закононарушения“, отбеляза Илков.

В този смисъл той обърна специално внимание както на активизиране на оперативната работа по места, така и на детайлното отработване на всеки получен сигнал. Той увери, че МВР ще отговори достойно на очакванията на обществото за спазване законността при произвеждането на изборите.

Министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов информира за предприетите стъпки по отношение на организационно-техническата подготовка за изборите с цел превенция за предотвратяване на опорочаване на изборния процес.

Заместник-министърът на финансите Мартин Дановски увери, че вече са приети и одобрени необходимите средства за финансовата обезпеченост, в това число и на служителите на МВР, ангажирани с обезпечаването и провеждането на изборния процес.