Свят

Преди изборите в САЩ: Кандидатите за вицепрезидент дебатираха по ключови теми

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Много експерти определиха дебата за вицепрезидент между републиканеца Джей Ди Ванс и демократа Тим Уолц като цивилизован и сравнително сдържан разговор по въпросите, които са на първо място в съзнанието на американските избиратели преди изборите на 5 ноември. По това той се различава от двата президентски дебата по-рано тази година. Двамата прекараха много повече време в нападки към кандидатите за президенти, отколкото един към друг по време на над 90-те минути в ефира CBS News в Ню Йорк. Уолц набеди Доналд Тръмп за неверни твърдения, докато Ванс разкритикува Камала Харис за нелегалната миграция. Имаше и няколко разгорещени момента - а именно, когато двойката се сблъска по въпроса за имиграцията и бунта в Капитолия през 2021 г. Дебатът беше силно насочен към политиката, като кандидатите отговориха на въпроси относно Близкия изток, правото на аборт, изменението на климата, икономиката и последиците от COVID-19.

Това беше заплаха за нашата демокрация по начин, който не сме виждали. И тя се прояви заради неспособността на Доналд Тръмп да каже, че е загубил. Той все още твърди, че не е загубил изборите. Бих искал само да попитам: Той загуби ли изборите през 2020 г.?

Губернатор Тим Уолц, кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия

Тим, аз съм фокусиран върху бъдещето. От друга страна дали Камала Харис цензурира американците да не изказват мнението си след ситуацията с COVID-19 през 2020 г.? Очевидно е, че Доналд Тръмп и аз смятаме, че през 2020 г. е имало проблеми. Говорили сме за това. С удоволствие ще продължа да говоря за това.

Сенатор Джей Ди Ванс, кандидат за вицепрезидент от Републиканската партия

Политическите анализатори казват, че вицепрезидентските дебати обикновено не променят резултата от изборите. Въпреки това дори и малка промяна в общественото мнение може да се окаже решаваща. Проучване, проведено непосредствено след дебата, показва, че група от над 1500 избиратели е била разделена по равно по отношение на това кой е спечелил днешния дебат, като Джей Ди Ванс е излязъл начело с един пункт. 42% смятат, че Ванс е спечелил, в сравнение с 41%, които смятат, че Уолц е надделял. Други 17 % смятат, че дебатът е завършил наравно.