Свят

Вицепрезидентски дебат: Джей Ди Ванс се изправя срещу Тим Уолц

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

След като надпреварата за Белия дом навлезе в последната си част, републиканският сенатор Джей Ди Ванс и губернаторът демократ Тим Уолц ще се изправят във вторник на първия и единствен дебат за вицепрезидент - и това се очаква да бъде последният дебат за сезона 2024 г.

Словесният дуел в Ню Йорк се провежда само пет седмици преди изборния ден, като в някои щати вече е започнало ранното гласуване, а социологическите проучвания показват оспорвана надпревара. Макар че в исторически план дебатите за вицепрезиденти не са допринесли много за разплитане на възела, Алън Шрьодер, автор и експерт по президентските дебати, казва, че тази година може да е различна.

Въпреки че са кандидати за вицепрезидент, това са нещо като заключителни аргументи в известен смисъл. Това е последният път, когато виждаме опонентите заедно на сцената, и това е последният път, когато някой може да направи някакво сравнение в това отношение“, казва Шрьодер.

И Ванс, и Уолц попаднаха в светлината на прожекторите това лято като относително неизвестни на националната сцена - и двамата се отправят към битката във вторник със свои собствени предизвикателства.Ново проучване на AP-NORC показва, че около половината от регистрираните гласоподаватели имат не особено добре мнение за сенатора от Охайо - в сравнение с около 40 % в края на юли.

Той наистина има дефицит на популярност сред обществото. Той е склонен да обижда сегменти от публиката, които би трябвало да ухажва. Така че той със сигурност трябва да свърши известна работа по отношение на собствения си PR", посочва PR експертът.

Шрьодер казва, че докато Ванс се надява да си възвърне позициите след колебливото представяне на Доналд Тръмп в дебатите срещу Камала Харис, главният приоритет за Уолц е: просто да не вреди.

Натискът е върху него да поддържа тази инерция и да представи представяне, което да е равностойно на нейното. И това ще бъде доста трудно“, казва още Алън Шрьодер.

Макар че малцина вярват, че този вицепрезидентски сблъсък ще има същата тежест като единствения дебат между Тръмп и Харис, в една толкова напрегната президентска надпревара всеки момент на колебание може да промени играта.