Цвят

Пръстеновидно затъмнение: Феноменът може да бъде видян от Великденския остров

От Euronews България Euronews България
Slunce Zatumnenie Sun Eclipse AP Снимка: AP

Пръстеновидно слънчево затъмнение - известно като „огнен пръстен“ - ще се наблюдава в сряда, 2 октомври, над Великденския остров и краищата на Аржентина и Чили. Но какво представлява този феномен? Слънчевите затъмнения се случват, когато Слънцето, Луната и Земята се подредят точно в една линия. Луната хвърля сянка, която може частично или напълно да блокира слънчевата светлина. По време на това затъмнение Луната закрива цялата слънчева светлина, освен пръстеновидната част от нея. Това се дължи на факта, че Луната се намира в точка от своята орбита, която е по-далеч от Земята.

През 95% от времето това пръстеновидно затъмнение, ще бъде над вода. Така че повечето хора няма да го видят - само в 5% от времето то е над сушата. Но това затъмнение всъщност пресича Великденския остров, който е най-отдалеченото населено място на цялата планета.

Д-р Каролин Съмнърс, вицепрезидент по астрономия в Музея на природните науки в Хюстън

Частичното слънчево затъмнение, при което слънцето изглежда като полумесец, може да се наблюдава от Бразилия, Парагвай, Уругвай и Хаваите.

То ще започне преди обяд на Великденския остров и ще приключи към 2:50, малко преди 3:00 часа. А в максимума Луната ще бъде пред Слънцето, като ще се движи по него в продължение на около шест минути. Но все пак, това е затъмнение, така че ще ви трябват очила, за да предпазите очите си.

Д-р Каролин Съмнърс, вицепрезидент по астрономия в Музея на природните науки в Хюстън

Слънчевите затъмнения се случват от два до пет пъти годишно, но са видими само от места, които попадат под тясната лунна сянка. През април пълно слънчево затъмнение премина през Северна Америка.

За д-р Съмнърс всяко затъмнение може да бъде запомнящо се преживяване.

Ако следите затъмненията, те могат да ви отведат до прекрасни места по цялата Земя. Ще откриете много местни народи, които имат различни вярвания. Това е начин да запишете живота си в хроника. Можете да свържете затъмненията с историите, които ще бъдат разказани, и снимките, които ще бъдат направени.

Д-р Каролин Съмнърс, вицепрезидент по астрономия в Природонаучния музей в Хюстън

Въпреки че наблюдаването на затъмнението е вълнуващо и забавно събитие, безопасността винаги трябва да е на първо място. Директното гледане на слънцето може да доведе до увреждане на очите, дори когато по-голямата част от него е закрита. Предстоящото пръстеновидно затъмнение е безопасно да се наблюдава с очила за слънчево затъмнение, които блокират ултравиолетовата светлина. Експертите споделят, че слънчевите очила или бинокъл не са подходящи.