Свят

Милиони хора в Северна Америка са насладиха на пълно слънчево затъмнение

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Милиони хора наблюдаваха пълното слънчево затъмнение над Северна Америка – от Мексико през САЩ до Канада. Един след друг в тъмнина потънаха райони, простиращи се от мексиканския град Масатлан, на брега на Тихия океан, през 15 американски щата до канадската провинция Нюфаундленд, на Атлантическия океан. 

Луната скри изцяло Слънцето за до 4 минути и 29 секунди.

За нас имаше нещо специално да сме тук в гората, да гледаме затъмнението по начина, по който може би са го гледали преди 10 000 или 100 000 години. Преживяването може да се сравни с това, което са имали хората от зората на човечеството.

Дилън Тюрас жител на Розендейл, Ню Йорк

В района, където можеше да бъде наблюдавано астрономическото явление, живеят 44 милиона души. Още милиони хора пътуваха, за да видят редкия феномен.

Пълни слънчеви затъмнения може да бъдат наблюдавани на Земята на всеки между 11 до 18 месеца, но не и често в райони, където живеят толкова много хора. За последно в Съединените щати това астрономическо явление бе видимо през 2017 г., а следващият път, когато Луната ще закрие изцяло Слънцето за хората в Съединените щати, ще бъде чак през 2045 г.