Свят

На 8 април над Северна Америка предстои пълно слънчево затъмнение

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Solar Eclipse Slunchevo Zatumnenie Pixabay Pixabay.

Денят ще се превърне в нощ, тъй като на 8 април Луната ще се позиционира идеално между Земята и Слънцето, като временно ще блокира слънчевата светлина. Затъмнението ще започне от Тихия океан, ще премине в Мексико и ще се пресече през Тексас по североизточен път през 15 щата, след което ще се насочи над Канада и Северния Атлантик.

Затъмнението ще продължи до 4 минути и 28 секунди. Това е взъможност за учените да провеждат експерименти, за да разберат по-добре планетата Земя. 

 

По време на това затъмнение на 8 април ще извършвам съвременния експеримент на Едингтън. Това е експеримент, измерващ миниатюрното отклонение и огъване на светлината, докато тя преминава през слънцето по пътя си към нашата камера.

Тоби Дитрих, професор по физика в Портландския обществен колеж

Оригиналният експеримент е направен за първи път по време на пълното слънчево затъмнение през 1919 г. от екип учени край бреговете на Африка, които проверяват теорията на относителността на Алберт Айнщайн.

По време на затъмнението е възможно да се заснемат звездите около Слънцето. Експериментът е повтарян многократно от 1919 г. насам. Последното пълно слънчево затъмнение се състоя през 2017 и се простираше от Орегон до Южна Каролина. Този път Луната е по-близо до Земята, което води до повече минути тъмнина и по-широк път. Тези, които се намират извън трасето с ширина 115 мили (185 км), ще видят частично затъмнение.Пълните слънчеви затъмнения се случват веднъж в годината, но често се намират на недостъпни локации, например в южната част на Тихия океан или в Антарктика. Следващото пълно слънчево затъмнение през 2026 г. ще обхване северните краища на Гренландия, Исландия и Испания. 

 

Това, което ще видят хората в продължение на около два часа, е Луната, която много бавно се движи по лицето на Слънцето и изглежда така, сякаш почти изяжда Слънцето от небето. Ще бъде и по-студено, защото Луната не само блокира светлината на Слънцето, но и топлината му.

Джейк Фостър, астроном, Кралска обсерватория Гринуич

Учените настояват, че слънчевото затъмнение не може да се наблюдава без специални очила. Ултравиолетовата радиация на слънцето е в състояние да разруши меките тъкани в задната част на очните ябълки. То може да причини тежки и понякога необратими увреждания на зрението. Ако нямате специална екипировка, не трябва да гледате.