Свят

Слънчево затъмнение наблюдаваха от Австралия и части на Индонезия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

20 000-ина души се събраха под безоблачното небе в северозападния австралийски град Ексмут, за да се насладят на рядкото пълно слънчево затъмнение. За около минута районът потъна в мрак. Отдалеченият град с по-малко от 3000 души население, бе рекламиран като един от най-добрите наблюдателни пунктове в Австралия за наблюдение на явлението, което бе видяно и от някои части на Източен Тимор и Индонезия. Туристи от цялата страна и от света се бяха разположили насред огромна прашна равнина, откъдето заеха удобни позиции за наблюдение. 

 

Продължи само минута, но се усети сякаш по-дълго. Можеш да го видиш, да усетиш красотата му. Не може да се сравни с нищо друго. Страхотно, зрелищно.

Хенри Труп – астроном от НАСА 

Хибридното слънчево затъмнение се случва, когато Луната е твърде близо до Земята, за да блокира напълно Слънцето. Този вид затъмнение изглежда като пълно затъмнение в някои части на света, а в други – пръстеновидно. При пълно слънчево затъмнение Луната напълно блокира слънцето, което позволява тънките нишки на слънчевата корона да бъдат наблюдавани за кратко с невъоръжено око.
Такива небесни явления се случват приблизително веднъж на десетилетие: Предишното беше през 2013 г, а следващото – чак през 2031 г.