Euronews Сега

Пълно лунно затъмнение: Последната "Кървава луна" за годината на 8 ноември

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Любителите на Космоса на четири континента ще имат възможност да наблюдават последното пълно лунно затъмнение от три години насам. Луната ще премине през сянката на Земята, а за много хора това е рядка, но вълнуваща възможност да видят явление, което очарова хората от хилядолетия.

 

Русия и Япония ще имат добра видимост. Нова Зеландия също ще има много добра гледка. Голяма част от Канада ще може да го види добре, както и западната част на САЩ. Не се нуждаете от специализирано оборудване за да видите Лунното затъмнение. Ще получите малко по-добра гледка, ако използвате телескоп, но все пак ще видите много зрелищна гледка и с просто око. Луната ще стане червена - явление, наречено "кървава луна".

Анна Геймън-Рос, астроном от Кралската обсерватория в Гринуич

Пълното затъмнение, което ще продължи само 25 минути, обаче ще бъде ограничено до части от северозападната част на Южна Америка, северната част на Карибския басейн и ограничени части от Югоизточна Азия и западната част на Австралия.

Лунните затъмнения настъпват, когато Луната, Земята и Слънцето са в една линия и Луната преминава в сянката на Земята. Пълните лунни затъмнения понякога са известни като кървави луни заради драматичното оцветяване, причинено от земната атмосфера, която разпръсква светлината от Слънцето и я запраща към Луната.

Цикълът на лунните затъмнения вече е напълно предсказуем благодарение на познанията на астрономите за нашата Слънчева система. Следващото ще се случи чак на 14 март 2025 г.

Но Луната все още има много други тайни, които може да сподели. НАСА вече обяви плановете си да изпрати хора там в рамките на така наречените мисии "Артемида". Тя се надява да приземи екипаж, включително първата жена и цветнокож, на лунната повърхност до 2024 г. В крайна сметка иска да създаде базов лагер там, така че астронавтите да могат да остават на Луната по няколко месеца. Преди това обаче предстои много работа.

 

Очевидно искаме да сме сигурни, че ще имаме възможно най-успешната мисия. Така че започваме с изпращането на много роботизирани космически апарати. Някои от нещата, които очаквам с най-голямо нетърпение е всъщност марсоходът на НАСА, наречен „Вайпър“, който ще отиде там и ще търси видовете ресурси, от които астронавтите може да се нуждаят за трайно присъствие на Луната.

Мишел Талер, учен от НАСА

НАСА се надява да приземи лунния си роувър „Вайпър“ на Южния полюс на Луната през 2024 г. Роботът ще прекара 100 дни в търсене на лед и други ресурси. Ако мисиите на "Артемида" са успешни, те биха могли да проправят пътя на човечеството към още по-далечно пътуване. Те се смятат за ключова стъпка към изследването на Марс.