Европа

РСМ се оплака пред ООН: Президентът Давкова иска размразяване на преговорите за членство в ЕС

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Разбиране и „справедливо отблокиране на преговорния процес за членство в Европейския съюз”, за Северна Македония, отказ от двойни стандарти и зачитане на принципи и ценности, залегнали в основните документи на ЕС - това заяви, че очаква от европейските и стратегическите партньори на Северна Македония президентът на страната Гордана Силяновска – Давкова, в речта си пред Общото събрание на ООН.

Моята страна Република Северна Македония, като отговорна държава членка на ООН и НАТО, изпълнява международните си задължения. Въпреки това членството в ЕС, за което беше направено всичко това, не само че не се осъществи, но сега македонските граждани са изправени пред ново и повтарящо се условие за нова конституционна промяна. Но вече не за членство, а за започване на преговори, и то за втори път.

Гордана Силяновска Давкова, президент на Република Северна Македония

Силяновска каза, че разширяването на ЕС трябва да бъде обвързано с критериите от Копенхаген и „освободено от вето, свързано с опити за ревизия на историята и незачитане на националната и културна идентичност”.

Като миролюбива страна, ангажирана с добросъседство и регионално сътрудничество, ние очакваме разбиране и сътрудничество от нашите съседи без заплаха от вето, защото ако има вето, често няма справедливост.

Гордана Силяновска Давкова, президент на Република Северна Македония

Силяновска, добави, че Северна Македония очаква начало на преговори с ЕС от 2005 г.

За нас членството в Европейския съюз след 20 години преговори и 16 положителни доклада на Европейската комисия прилича на пиесата в очакване на Годо, защото го чакаме от 2005 г., винаги насърчавани от международни представители с рефрена: Само това условие или само още една отстъпка.

Гордана Силяновска Давкова, президент на Република Северна Македония

На този фон консервативният премиер на Северна Македония, Християн Мицкоски, заяви че ЕС се опитва да „диктува“ позицията на станата и че няма да приеме по-нататъшно забавяне на преговорите за членство на Северна Македония в 27-членния блок.

Днес Мицкоски посреща унгарския министър-председател Виктор Орбан, който пристигна в Охрид с делегация включваща 10 министри.