Европа

Дунав доближава най-ниското си ниво за всички времена

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Горещата вълна засегна и съседните Румъния и Сърбия. Заради екстремната суша нивото на река Дунав вече са доближава до най-ниските си стойности за всички времена.

В Румъния реката е толкова пресъхнала, че в някои райони се появиха пясъчни острови. Границата с България може да бъде прекосена пеша, разказва Соня Теодориу от Euronews Румъния. 

 

Точно това място, на което се намираме, е пресечната точка между Румъния и България. Обикновено на границата река Дунав тече. Тук, в Зимнич, преди точно една година височината на водата е била 1 метър и 40 сантиметра. Днес виждаме пясък и плаж от румънската страна на Дунав. Трябва да преминете от българската страна, за да видите как водата едва тече. Всъщност аз бих могла да пресека границата пеша. Търговията със стоки е ограничена, а корабите могат да пренасят стоки само на една трета от капацитета си, с който са работили, когато нивото на водата е било по-високо.

Соня Теодориу, Euronews Румъния 

Заради ниските нива на Дунав е застрашено и корабоплаването. Как се справят властите в съседна Сърбия разказва Душан Хаджи Николич от Euronews Сърбия.

 

Заради тежката суша, през която Европа и Сърбия преминават, нивата на реките намаляват, а корабоплаването е застрашено. Именно затова, тук, в Сърбия, близо до град Сремски Карловци и Чортановци, сръбските власти започнаха да разкопават коритото на реката. Зад мен може да видите как водите от реката се изливат през тръбите. Властите са се фокусирали в средата на реката, тъй като именно оттук преминават корабите със стоки от изключителна важност за зимата – например въглища.

Душан Хаджи Николич от Euronews Сърбия

Важно е обаче и други европейски държави да предприемат подобни мерки, за да направят възможно придвижването на кораби в реките.

Сушата е безпрецендентна. Нивото на река Дунав, в която се намираме в момента, е най-ниското ниво, което историята познава.

Хората се надяват, че с разкопаването на коритото на реката и евентуални превалявания нивото на реката отново ще започне да се покачва и ситуацията ще се подобри до есента. Прогнозите обаче са, че сушата ще продължи и през септември. Ще видим какво престои, а дотогава един от начините за справяне с проблема е разкопаване коритото на реката, както виждате зад мен, за да може по този начин да бъде улеснено преминаването на кораби, допълва Душан Хаджи Николич.