Свят

Радев от срещата на ООН: Освобождаването на заложниците е признак за хуманност

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES (4) Снимка: БГНЕС, архив

Спасяването на еврейската общност в България през Втората световна война е морален пример за света и значимостта на човешкия живот и изгражда силна връзка между двата народа. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк с представители на Американския еврейски комитет /АЕК/, съобщават от пресслужбната към президенството.

Държавният глава отбеляза, че историята за този героичен акт на България в най-мрачните времена за Европа отразява ценностите на толерантността и хуманизма, които са изконни за българското общество и трябва да се предава през поколенията.

По-късно президентът Румен Радев разговаря с представители на семейства на отвлечени от „Хамас“ заложници, част от които са родово свързани с България. Освобождаването на цивилните граждани, взети като заложници, е показател за хуманност, дори и в условията на война, подчерта президентът. Във връзка с това президентът Радев запозна участниците в срещата с проведените от него разговори с държавни глави на страни от Близкия Изток с молба за тяхно посредничество за освобождаването на заложници. Румен Радев изрази надежда също така, че независимо от сложната ситуация в Близкия Изток, всички участници в конфликта ще положат усилия за преустановяване на военните действия и търсенето на мирно решение, което да позволи и по-бързото освобождаване на взетите за заложници.

 

Радев: Няколко български правителства работят активно по приемането ни в Шенген

Няколко български правителства работят активно по приемането на България в Шенген и е крайно време страната ни да стане пълноправен член. Това заяви президентът Румен Радев в Ню Йорк, който участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Идеята на Европейския съвет е да внесе казуса за гласуване на 10 октомври в ЕП.

В рамките на визитата си Румен Радев разговаря с външния министър на Оман Ал-Бусайдид за огромния потенциал на двустранното сътрудничество между двете страни в редица перспективни области като високите технологии,  изграждането на големи центрове за данни и енергетиката. Президентът благодари за подкрепа, която Оман оказва в преговорите за освобождаване на капитана и помощник-капитана на кораба „Galaxy Leader", взети за заложници край бреговете на Йемен.  

Ускоряването на сътрудничеството между България и Саудитска Арабия в сферата на икономиката и инвестициите бе тема на срещата между президента Румен Радев и на министъра на външните работи принц Фейсал бин Фархан ал Сауд. Обсъдена е била и поредната ескалация на напрежение в Близкия Изток и изразена обща тревога от опасността от въвличането на нови държави в конфликта. 

Очаква се президентът Румен Радев да направи днес изказване по време на Общия дебат на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН. По-рано държавният глава изтъкна, че тази сесия се провежда в условията на взаимносвързани глобални кризи, както и открои усилията на страната ни за преодоляването им.