Свят

Зеленски призовава за повече натиск върху Русия в изказването си пред ООН

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Global_And
Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от ООН да принуди Русия да спазва Устава на организацията. В речта си, произнесена пред Съвета за сигурност вчера вечерта, той напомни на нациите, че войната не може да бъде спряна или забравена. Зеленски добави, че войната не може да приключи само с мирни преговори и че са необходими действия. Той произнесе речта си на английски език. 

Путин е нарушил толкова много международни норми и правила, че няма да спре сам. Русия може да бъде принудена да постигне мир. И точно това е необходимо. Тя е и единствения агресор в тази война, единствения нарушител на Устава на ООН.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Очаква се украинският президент да представи пълния си план за победа на Байдън в Белия дом тази седмица. Той също така планира да го обсъди с кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп. Преди това Зеленски само загатна за плана и заяви, че той ще бъде основа за всякакви бъдещи мирни преговори с Русия.

Междувременно, всички балтийски държави се обявиха срещу Русия и нейната агресия в Украйна като заплаха за собствените си народи. 

Настояваме Русия да престане цинично и безсрамно да използва различни конфликти в своя полза, като подклажда противоречия в Африка, Европа, Америка или другаде. Русия атакува единството на нашите общества и генерира нестабилност. Дезинформацията е широко използвано оръжие за тази цел. Трябва да действаме решително срещу системното разпространение на лъжи.

Алар Карис, президент на Естония

По време на двудневната среща на върха нациите приеха „Пакт за бъдещето“. Това е план за справяне с изменението на климата, бедността и поставяне на предпазни огради за изкуствения интелект.

UN General Assembly Biden AP Снимка: AP

Междурвременно, президентът на САЩ Джо Байдън предупреди да не се стига до пълномащабна война в Ливан и заяви, че е време да се сложи край на конфликта в Газа. Това стана по време на последната му реч като президент пред стотици лидери на Общото събрание на ООН. Байдън призова страните да „финализират условията“ на споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, което беше одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

Относно усилията на Украйна да отблъсне руската инвазия Байдън заяви, че те няма да спрат помощта за Киев. Той говори и за развитието и опасностите от изкуствения интелект и за ситуацията в Източна Азия. 

Позволете ми да завърша с това: Дори когато се ориентираме към толкова много промени, едно нещо не трябва да се променя. Никога не трябва да забравяме кого сме тук, за да представляваме: Хората. 

Джо Байдън, президент на САЩ

По-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди нарастващия брой правителства и други групи, които според него смятат, че имат „право на безплатна карта за излизане от затвора“, като посочи войните в Украйна, ивицата Газа и Судан.

Нашият свят е във вихрушка. Намираме се в епоха на епична трансформация, изправени пред предизвикателства, каквито не сме виждали досега. Предизвикателства, които изискват глобални решения. И все пак геополитическите разделения продължават да се задълбочават. Войните бушуват, без да знаем как ще приключат.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН събира в Ню Йорк повече от 140 световни лидери, сред които лидерите на Израел, Палестина и Украйна. Форумът ще приключи на 30 септември.