Свят

САЩ - Великобритания: Байдън не мисли много за заплахите на Путин

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Джо Байдън заяви на среща с британския премиер Киър Стармър, че не мисли много за Владимир Путин, когато бе попитан за заплахата на руския президент за война с НАТО.

Двамата разговаряха в Синята стая в Белия дом.

 

Не мисля много за Владимир Путин.

Джо Байдън – президент на САЩ

Срещата се проведе в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски изразява разочарованието си от продължаващите ограничения за използване на западни оръжия срещу руски цели.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ако бъде разрешено на Украйна да нанася удари с оръжия с далечен обсег, това "би означавало, че страните от НАТО, САЩ и европейските страни са във война с Русия".

Стармър коментира, че следващите седмици и месеци ще бъдат "решаващи" в Украйна и добави, че е "важно" Великобритания и САЩ да продължат да я подкрепят в борбата ѝ срещу Русия.

 

Има само една причина да водим тези дискусии и тя е, че Путин нахлу незаконно в Украйна. Най-бързият начин за разрешаване на тази криза е Путин сам да сложи край. Но ние продължаваме да подкрепяме Украйна, която има право да се защитава...

Киър Стармър – премиер на Великобритания

Байдън благодари на Стармър за неговото "лидерство" по време на конфликта в Украйна и добави: "Аз съм много доволен: Путин няма да победи в тази война".