Свят

Русия гони шестима британски дипломати (Допълнена)

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Москва отне акредитациите на шестима британски дипломати. Те са обвинени в шпионаж. Руската федерална служба за сигурност не разкрива имената на изгонените британски дипломати, като единствено заявява, че действията им застрашават сигурността на Русия. Според информацията на ТАСС, шестимата са сътрудници на посолството на Великобритания в Москва.

Действията на руските власти идват на фона на посещението британския премиер Киър Стармър във Вaшингтон и спекулациите, че Великобритания ще позволи на Украйна да изтрелва западни ракети с далечен обсег за поразяване на цели на територията на Русия.

Последва предупреждение от Владимир Путин.

 

 

Това, разбира се, значително променя самата природа на конфликта. Това ще означава, че страните от НАТО, САЩ и Европа воюват срещу Русия. И ако това е така, ще вземем подходящи решения въз основа на заплахите срещу нас.

Владимир Путин, президент на Руската федерация

От Вашингтон Стармър отговори. Според британския премиер, Русия е започнала този конфликт незаконно, но може да го прекрати веднага.

 

Великобритания отхвърли руските твърдения за шпионаж

Британското правителство отхвърли с лека ръка руските твърдения за шпионаж срещу шестима от своите дипломати в Москва. Лондон нарече обвиненията „напълно неоснователни“, предаде АФП.

Външното министерство в Лондон заяви, че Кремъл е отнел акредитацията на дипломатите миналия месец „в отговор на руската държавна дейността в Европа и Обединеното кралство“.

„Ние сме безкомпромисни по отношение на защитата на нашите национални интереси“, се казва в изявлението.