Свят

ООН одобри ключов документ за сигурността, климата и цифровите технологии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Общото събрание на ООН одобри план за обединение на все по-разделените страни в света за справяне с предизвикателствата на XXI век.

Проблемите варират от промените в климата и изкуствения интелект до ескалиращите конфликти и растящите неравенства и бедност.

 

Нашият свят преминава през период на турбулентност и преход, но не можем да чакаме идеалните условия. Трябва да предприемем първи решителни стъпки към актуализиране и реформиране на международното сътрудничество и превръщането му в по-справедливо и по-приобщаващо. Сега, днес, благодарение на вашите усилия, ние го правим.

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН 

Т. нар. "Пакт за бъдещето" предизвиква лидерите на 193-те държави-членки на ООН да превърнат обещанията в реални действия, които реално да донесат облагодетелстващи промени.

Целта е да се насърчат мира и сигурността, да се стимулират приобщаващите общества и да се гарантира, че технологиите ще бъдат използвани за благото на човечеството.

Пактът беше приет при откриването на "Срещата на върха за бъдещето".

Служебният премиер на България също говори от трибуната на Общото събрание. Димитър Главчев каза, че страната ни е твърдо отдадена на ангажимента си за ефективна, многостранна система и на насърчаването на международното сътрудничество.

Трябва да включим възгледите и интересите на младежта и бъдещите поколения в нашите политики, като активно се вслушваме в младите хора... Трябва да модернизираме организацията на ООН, да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на XXI век. Това включва реформиране на Съвета за сигурност чрез добавяне на допълнителни места за постоянни и непостоянни членове. 

Димитър Главчев – служебен премиер на България

Сред международните гости, присъствали на срещата на върха, бяха германският канцлер Олаф Шолц и носителката на Нобелова награда за мир за 2014 г Малала Юсафзай.