Свят

Как ще бъдат охранявани лидерите по време на срещата на върха на ООН?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Ежегодната среща на върха на ООН събира стотици дипломати от цял свят в Ню Йорк за общия дебат и за десетки срещи в града. Дълбоко под седалището на организацията в Манхатън, хората, натоварени да се грижат за тяхната безопасност, се подготвят за така нареченото специално събитие за сигурност. Те прекарват по-голямата част от времето си в „мозъчния център“, който представлява стена от монитори. Той показва всички 1400 камери за сигурност на комплекса, аларми за врати и аварийни сигнали. Компютрите се актуализират със снимки на хора, които прокарват баджове през портите за сигурност на огромния комплекс.

Тук получаваме информация, анализираме я и след това я разпространяваме до всички.

Инспектор Малинда Маккормак, Служба за сигурност и безопасност на ООН

Осигуряването на сигурността на Общото събрание е висока задача през повечето години, но тази година това се случва в разгара на кампанията за президентските избори в САЩ, което налага охрана от страна на Сикрет сървис на множество кандидати в допълнение към настоящия президент Джо Байдън. 

Като обединяваме повече от десет представители на различни агенции, гарантираме единен и стратегически подход, който ни позволява да се справим с всяка възможна ситуация, която може да възникне.

Помощник-началник Драшко Галич, Съвместен оперативен център

Високопоставените лица се срещат за първи път след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г. - събитие, което предизвика продължителна израелска офанзива в Газа, в резултат на която загинаха десетки хиляди души. Конфликтът предизвика подкрепа и упреци за двете страни и доведе до протести в университетските кампуси и по улиците на градовете в САЩ и извън тях.