Свят

ООН подкрепи резолюция, настояваща Израел да прекрати окупацията си на палестинските територии

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Israel Izrael OON Rezolucia Gaza Palestina AP Снимка: AP, архив

Общото събрание на ООН прие изготвена от палестинците необвързваща резолюция, в която се изисква Израел да прекрати „незаконното си присъствие в окупираната палестинска територия“ в срок от 12 месеца. В подкрепа на резолюцията гласуваха 124 държави, 14 бяха против, сред които Израел, а 43 се въздържаха. Като държава наблюдател, която не е член на организацията, Палестина нямаше право да гласува. Резолюцията се основава на консултативно становище от юли от върховния съд на ООН, в което се казва, че Израел окупира Западния бряг, Източен Йерусалим и ивицата Газа в противоречие с международното право. Палестинският посланик нарече гласуването повратна точка „в нашата борба за свобода и справедливост“.

Израелският му колега обаче го осъди като „дипломатически тероризъм“. Въпреки че резолюциите на Общото събрание нямат задължителен характер, те имат символична и политическа тежест, тъй като отразяват позициите на всички 193 държави - членки на ООН.

Съобщава се и за жертви в ивицата Газа, вследствие на продължаващата офанзива на Израел срещу анклава. Основните сражения са в централната част на ивицата, където при нападение с дронове са ранени множество цивилни. Ситуацията е интензивна и в близост до района на Ал-Маваси и Рафа. В бежанския лагер Бурейдж трима души също са загинали. Трети пореден ден в лагера продължават и спасителните дейности, като доброволци се опитват да извадят хора изпод тежки бетонни късове. Междувременно местните медии съобщиха, че Израел е направил ново предложение за прекратяване на огъня на Хамас. То предвижда освобождаване на всички заложници наведнъж и прекратяване на сраженията в ивицата Газа, както и безопасно излизане от анклава за военния лидер Яхия Синуар и неговите сътрудници. Предложеният план предвижда също така освобождаване на палестинските затворници, затворени в Израел, демилитаризация на ивицата и нова система на управление на Газа.