Свят

Продължават сраженията в Ивицата Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко осем палестинци бяха убити, а други 80 се смятат за загинали под развалините след израелско нападение срещу бежанския лагер Бурейдж. Медиците в анклава съобщиха, че най-малко 22 души са загинали при израелски нападения в цялата ивица Газа. На свой ред израелските сили съобщиха, че най-малко четирима израелски войници са били убити при бомбено нападение в Рафа, а в окупирания Западен бряг военните продължават с настъплението си.

По-рано израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че връщането на жителите, евакуирани от северната част на Израел, заради трансграничните боеве с Хизбула, вече е официална военна цел. Местните обаче не са убедени, че ситуацията ще се подобри.

Не вярвам на кабинета. Всички са лъжци и измамници. Не вярвам на нищо, което идва от тях. Премиерът каза, че иска сигурност, но според мен за него е важен само лидерския пост

Моше Вайнщайн, 75-годишен жител на Метула

Междувременно стана ясно, че Общото събрание на ООН ще приеме изготвена от палестинците резолюция, която изисква от Израел да прекрати „незаконното си присъствие в окупираната палестинска територия“ в срок от 12 месеца. Тя има за цел да приветства консултативното становище на Международния съд от юли, в което се казва, че израелската окупация на палестински територии и селища е незаконна и трябва да бъде оттеглена.

Експертите обаче твърдят, че този акт ще изолира Израел дни преди световните лидери да заминат за Ню Йорк за годишната среща на ООН. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху трябва да направи обръщение към 193-членната Обща асамблея на 26 септември, в същия ден, в който и палестинският президент Махмуд Абас.