Свят

Най-малко 40 души са загинали в Ивицата Газа след израелски удари, нов протест в Тел Авив с искане за примирие

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Семействата и поддръжниците на заложниците в Газа проведоха демонстрация на един от основните мостове в Тел Авив, блокирайки движението. Те се завързаха един за друг и изстреляха цветни сигнални ракети с искане за освобождаване на останалите заложници. Протестиращите нарисуваха и жълти ленти по улица „Намир“ в Тел Авив, като обещаха да не изоставят заложниците, държани от Хамас.

Междувременно, проучване на общественото мнение показа, че дясната партия „Ликуд“ на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху ще бъде най-голямата партия в парламента, ако изборите се проведат сега. Въпреки това дясната коалиция на Нетаняху с няколко националистически религиозни и ултраортодоксални партии няма да може да състави кабинет, тъй като ще получи само 53 места срещу 58 за основния опозиционен блок.

 

Виждаме, че нашето правителство извършва психологически терор върху нас. Чухме как съпругата на Нетаняху, Сара ни заплашва, че Хамас ще прехвърли заложниците в Египет през тунела „Филаделфия“, а след това в Иран. Те търсят всяко извинение, за да не се стигне до сделка.

Йехуда Коен, баща на заложника Нимрод Коен, задържан в Газа

Същевременно сраженията в ивицата Газа продължават. Израелските военни обстрелват анклава, като са убили още 40 палестинци. Засилва се и международното осъждане на израелската атака, при която загинаха най-малко 18 души в ръководено от ООН училище, сред които и шестима хуманитарни работници. Израелските сили отново атакуваха „безопасната зона“ Ал-Маваси в южната част на Газа, като убиха най-малко петима души. Нападението последва поредица от смъртоносни израелски атаки в централната част на Нусейрат, при които загинаха най-малко шестима палестинци.

По-късно ръководителят на Хамас Яхия Синвар благодари на лидера на ливанската „Хизбула“ Хасан Насрала за подкрепата на неговата групировка в конфликта с Израел. Писмото на Синвар е в отговор на изпратеното по-рано съобщение от Насрала, в което той изказва съболезнования за убийството през юли на висшия служител на Хамас Исмаил Хания.