Политика

Продължава ваксинацията срещу полиомиелит в Газа

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Палестинското министерство на здравеопазването продължава ваксинацията на деца срещу детски паралич в бежанския лагер Джабалия в северната част на Ивицата Газа. Това се случва часове след като основната агенция за помощ на ООН, работеща в анклава, заяви, че израелските военни са задържали конвоя, когато той е пътувал натам. Според представители на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, екипът е бил заплашен със задържане, а бронираните автомобили на ООН са претърпели тежки щети от булдозери.

Кампанията започна, след като в Газа беше регистриран първият случай на полиомиелит от 25 години насам - 10-месечно момче, което сега е парализирано в крака.

Днес приехме повече от триста деца, които бяха ваксинирани срещу полиомиелит, въпреки обсадата и войната. По време на ваксинацията трябваше да има примирие, но това не се случи. Хората в Бейт Ханун бяха разселени и бомбардирани и въпреки всичко това ние ваксинирахме децата си. Благодарим на Бога, че все още сме живи.

Мариам Ал-Наджар, медицинска сестра

През последните дни агенцията на ООН за децата съобщи, че кампанията за ваксиниране срещу полиомиелит в Газа е обхванала 189 000 деца, надхвърляйки целта си и осигурявайки, цитирам, „рядък светъл лъч“ в близо 11-месечната война.

Доведохме децата си, въпреки че навсякъде падат бомби.

Басам Ал-Хоур

Сега международните здравни организации се надяват да разширят обхвата на кампанията в по-тежко засегнатите северна и южна част на територията. Целта е общо 640 000 деца да бъдат ваксинирани. Очаква се ваксинационната кампания да продължи до четвъртък.