Свят

Продължава да се задълбочава хуманитарната криза в ивицата Газа и окупирания Западен бряг

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Стотици семейства продължават да бягат от бежанския лагер Дженин в окупирания Западен бряг. Напускащите района, които са предимно жени с деца, често могат да бъдат забелязани да преминават покрай израелски войници, стоящи близо до лагера. Ороба ал-Шалаби, жителка, която е избягала с малкото си дете, казва, че тя и семейството ѝ са се скрили в кухнята, когато за първи път са чули стрелба. Тогава израелските войници започнали да стрелят през прозорците на апартамента ѝ и тя е решила, че няма връщане назад. 

 

Не сме напуснали лагера без причина. Напуснахме, защото ни принудиха с тежка стрелба, насочена към нас. Не се страхувам. Искам да се върна в лагера и нямам проблем с това.

Ороба ал-Шалаби, жител на бежанския лагер в Дженин

Междувременно в ивицата Газа продължава кампанията за ваксиниране срещу полиомиелит. Според Световната здравна организация спешна действия срещу опасната болест ще се провеждат в провинция Дейр ал-Балах в централната част на Газа до сряда.

 

В тези условия, в които живеем, при тези разпространяващи се сред децата болести, ваксинацията сега е много важна. Трябва да предпазим децата си. Дай Боже, в тези дни на конфликт мирът да възтържествува за всички.

Мохамед Раджаб, палестинец

Програмата за ваксинация е насочена към повече от 600 000 деца в провинциите на палестинския анклав. Според СЗО ваксинацията предстои в Хан Юнис и околностите му, като тя е планирана да се проведе от четвъртък до неделя тази седмица, а в град Газа и северната част на ивицата - от понеделник до четвъртък следващата седмица.