Свят

Хизбула обеща да накаже Израел след експлозиите на пейджъри в Ливан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Девет души, сред които и едно дете, са загинали, след като пейджъри, използвани от членове на въоръжената групировка Хизбула за комуникация, са избухнали в Ливан. Това съобщи министърът на здравеопазването на страната. Посланикът на Иран в Ливан е сред другите 2800 души, ранени от взривовете в Бейрут и няколко други региона. От Хизбула заявиха, че пейджърите са принадлежали на „служители на различни звена и институции на Хизбула“, и потвърдиха смъртта на осем бойци.

Хизбула заяви още, че „ще продължи, както и през всички изминали дни, своите благословени операции в подкрепа на Газа“, написа БГНЕС.

"Този път продължава и е отделен от тежката разплата, която престъпният враг трябва да очаква за клането си във вторник“, се казва още в изявление на групировката, публикувано в Telegram.

От групировката обвиниха Израел за това, което нарече „престъпна агресия“, и се заканиха, че ще си отмъстят.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала ще произнесе реч в 17:00 ч. (българско време) на 19 септември.

Израелските военни отказаха коментар. Часове преди експлозиите обаче израелският кабинет по сигурността заяви, че спирането на атаките на „Хизбула“ в северната част на страната, за да се позволи безопасното завръщане на разселените жители, е официална военна цел.

Същевременно, 14 души бяха ранени и от експлодиращи пейджъри в съседна Сирия. 

Този инцидент се случва в момент на засилено напрежение между Ливан и Израел, тъй като Хизбула и израелските сили се сблъскват почти ежедневно вече повече от единайсет месеца на фона на войната между Израел и Хамас в ивицата Газа.

Карим Чехайеб, Асошиейтед прес

На свой ред САЩ заявиха, че „ няма американско участие“ в случилото се и че това е нещо, което Пентагонът наблюдава.“

Ключов фокус на правителството като цяло е работата с партньорите в региона, за да се предотврати разрастването на конфликта между Израел и Хамас. Това включва и напрежението по границата между Израел и Ливан.

Ген. Пат Райдър, прессекретар на Пентагона

Откакто военните действия ескалираха през октомври, по данни на ливанското министерство на здравеопазването в Ливан са загинали най-малко 589 души, по-голямата част от които са бойци на Хизбула. Според израелското правителство от израелска страна са убити 25 цивилни и 21 членове на силите за сигурност.