Свят

Ситуацията с човешките права в Мианмар се влошава драматично, предупреждава ООН

От Euronews България Euronews България
Mianmar Myanmar Protest AP Снимка: AP

ООН сигнализира тази седмица в свой доклад за случаи на изтезаване и за цялостно влошаване на ситуацията с правата на човека в Мианма (местното произношение на Мианмар – бел. ред.), се казва в аналитичен материал на агенция Франс прес, предаде БТА.

"Мианма е на ръба на пропастта, що се отнася до правата на човека", казва Джеймс Роудхейвър, ръководен кадър на Върховния комисариат на ООН за правата на човека, който отговаря за Мианма.

В най-скорошния доклад на Роудхейвър се говори за "сериозен регрес по отношение на човешките права, който е провокиран от липсата на правова държава. Армията на Мианма създаде кризата, като превърна в свой инструмент правната система и като криминализира почти всички форми на несъгласие с опитите си да управлява страната", изтъкна представителят на Върховния комисариат на пресконференция в Женева.

Откакто армията свали правителството на Аун Сан Су Чжи и взе властта през 2021 г., ситуацията в Мианма е нестабилна, отбелязва АФП.

Военната хунта, която управлява страната, се сблъска с яростната съпротива както на бунтовнически групи на етнически малцинства, които са активни от дълго време, така и на нови сили, които се борят за демокрация.

Според доклада на Върховния комисариат, след идването на власт на военните най-малко 5350 цивилни са били убити, повече от 3,3 милиона души са били разселени, а близо 27 400 са били арестувани.

"Според надеждни източници най-малко 1853 души са починали в ареста, от които 88 деца и 125 жени", заяви Елизабет Тросъл, говорителка на Върховния комисариат на ООН за правата на човека.

Ситуацията по отношение на човешките права продължава да се влошава, каза Роудхейвър, като изрази особено безпокойство за "ужасните условия" в центровете за задържане, в които се предполага, че задържаните масово са подлагани на лошо отношение и изтезания.

Роудхейвър съобщава за задържани, които са провесени от таваните на арестантските помещения. Има информация също, че не им се дава вода и храна, че са принуждавани да пълзят или коленичат върху твърди или остри предмети, върху змии, насекоми и други диви животни, които биват вкарвани в килиите, за да всяват ужас. Задържаните биват удряни и душени, подлагани на симулации на екзекуции, на мъчения с ток и на всякакви други видове мъчения и унижения.

Роудхейвър отбелязва, че в "тези центрове за задържане наистина се прилагат най-ужасните методи за изтезаване" на хора, като има данни за брутални случаи на сексуално насилие срещу задържани мъже и жени.

Върховният комисариат подчертава необходимостта от това отговорните за тези многобройни издевателства да бъдат изправени пред правосъдието.

"Отсъствието на каквато и да било отговорност за извършителите е предпоставка за това издевателствата, насилието и престъпленията да продължават", предупреди говорителката Тросъл.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк призова Съвета за сигурност на ООН да сезира Международния наказателен съд във връзка със ситуацията в Мианма, съобщи Тросъл.