Политика

Лидерите на Югоизточна Азия призоваха за спиране на насилието в Мианмар

От Euronews България Euronews България

На старта на двудневен форум в Индонезия, лидерите на страните от групата АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия), се обявиха за спешни мерки за обединение в ситуацията на глобална криза. Домакинът – президентът Джоко Уидодо, подчерта, че регионът на Югоизточна Азия трябва да остане стабилен, въпреки трусовете в Европа и САЩ.

„В бъдеще предизвикателствата са много сериозни, геополитическият риск е все още голям, финансови институции в Америка и Европа се сринаха. В този контекст трябва да запазим АСЕАН като епицентър на растежа“, коментира президентът на Индонезия

Основната тема, с която започнаха дебатите, беше ситуацията в Мианмар. Държавата, управлявана от военна хунта, не изглежда да е близо до мир. Лидерите на АСЕАН изразиха дълбока тревога от продължаващото насилие там и се обединиха около идеята за създаване на "благоприятна среда за безопасно и навременно предоставяне на хуманитарна помощ и приобщаващ национален диалог". В Мианмар предстоят избори, които най-вероятно ще се превърнат в повод за нови кръвопролития.

Очаква се лидерите на страните от АСЕАН да обсъдят и напрежението в Източнокитайско море и отношенията Китай-Тайван.