Свят

Ново напрежение между Китай и Филипините в Южнокитайско море

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Chinese Foreign Ministry Spokesperson Mao Ning AP Снимка: AP

Филипините заявиха, че китайската брегова охрана не подпомага усилията за изграждане на доверие в Южнокитайско море. Това се случва след като страната обвини Пекин, че е атакувал и повредил нейни кораби в последния от поредица сблъсъци. Инцидентът се е случил близо до плитчината Сабина, по време на филипинска мисия за снабдяване на два острова, които окупират във веригата Спратли. Части от обаче се оспорват също от Китай, Виетнам и Малайзия. 

Можем да кажем с право, че това е най-голямата структурна щета, която сме понесли в резултат на опасната маневра, извършена от китайската брегова охрана.

Комодор Джей Тариела, Филипинска брегова охрана

Китай обаче оспорва обясненията на Манила и заявява, че филипинската брегова охрана е действала по непрофесионален и опасен начин.

Китай категорично се противопоставя на действията на Филипините и ще предприеме решителни мерки в съответствие със закона, за да защити своя териториален суверенитет, морски права и интереси.

Мао Нинг, говорител на китайското външно министерство

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, като разполага армада от кораби на бреговата охрана, за да защитава това, което смята за своя територия, на стотици километри от континенталната част на страната. Международен арбитражен съд заяви, че претенциите на Пекин няма основание в международното право. Същевременно Филипините проверяват решимостта на Китай, като засилват дейността на бреговата си охрана в спорните райони на изключителната си икономическа зона. Сред тях са и мисии за снабдяване с гориво, които разгневиха Китай, който разглежда тези действия като провокации.