Свят

Напрежение в Азия: Филипините обвиниха Китай в безразсъдни действия

От Euronews България Euronews България
Philippines Filipinite Protest Kitay Kitai More AP Протест във Филипините срещу териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море. 12 юли 2024 г. Снимка: AP

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос осъди "незаконните и безразсъдни" действия на китайските военновъздушни сили срещу филипински военен самолет, патрулиращ над спорен риф в Южнокитайско море, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Според филипинската армия два самолета на китайските военновъздушни сили са предприели "опасна маневра" и са пуснали сигнални ракети на пътя на турбовитлов самолет на филипинските военновъздушни сили над плитчината Скарбъро на 8 август.

Манила заяви, че действията на китайците са изложили на опасност живота на екипажа, но че патрулният самолет се е върнал благополучно в базата.

Китайските действия са "неоправдани, незаконни и безразсъдни, особено като се има предвид, че самолетът на PAF (филипинските военновъздушни сили) е извършвал рутинна операция по морска сигурност в суверенното въздушно пространство на Филипините", заяви Маркос.

Маркос остро осъди инцидента, като добави, че е "обезпокоително, че може да има нестабилност в нашето въздушно пространство".

Китай защити операциите си, като заяви, че е "организирал военноморски и военновъздушни сили, за да прогони законно (отблъсне)" филипинския самолет след "многократни предупреждения".

"Строго предупреждаваме Филипините незабавно да прекратят нарушението, провокацията, изопачаването и шумотевицата", се казва в изявление на командването на Южния театър на Народноосвободителната армия.

"Китай има неоспорим суверенитет над остров Хуангян (плитчината Скарбъро) и прилежащите води", се казва още в него.

Инцидентът е последният от все по-напрегнатата конфронтация между Манила и Пекин, който претендира за по-голямата част от Южнокитайско море и завзе плитчината след противопоставяне с Филипините през 2012 г.

През юни филипинската армия съобщи, че един от нейните моряци е загубил палеца си при конфронтация край плитчината Втори Томас, в друг район на Южнокитайско море, когато китайската брегова охрана също конфискува или унищожи филипинско оборудване, включително оръжия.

Пекин обвини Манила за ескалацията и твърди, че действията му за защита на претенциите му са законни и пропорционални.

След втория сблъсък на плитчината Томас двете страни се споразумяха за "временно споразумение" за снабдяване на филипинските войски, базирани на износен военен кораб, приземен на върха на рифа, а също и за увеличаване на броя на комуникационните линии за решаване на споровете във водния път.

Акцията на китайските военновъздушни сили се проведе ден, след като Китай извърши боен патрул в близост до рифа, за да тества "ударните възможности" на своите войски.