Свят

ООН с отчаян апел за спиране на огъня в Газа и освобождаване на заложниците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ООН отново призова за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, безусловно освобождаване на всички заложници, както и неограничен хуманитарен достъп до бедстващото население.

Времето изтича, докато причинена от човека хуманитарна криза запрати Газа в бездната. Няма как да го кажа по-ясно: имаме нужда от незабавно прекратяване на огъня, незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници и безпрепятствен, непрекъснат хуманитарен достъп за доставяне на помощи в целия палестински анклав. Инфраструктурата, на която разчитат цивилните, трябва да бъде защитена и базовите им нужди – задоволени.

Зигрид Кааг – старши координатор на ООН за хуманитарната помощ в Газа

Кааг добави, че избухването на епидемия от полиомиелит в Газа добавя допълнителни предизвикателства пред оцеляването на цивилните палестинци. Хуманитарните агенции начело със СЗО не могат да се справят с тази катастрофална ситуация, тъй като военните действия продължават с неотслабваща сила.

Израелският представител хвърли вината върху Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.

Не можем да работим с онези, които не ги е грижа за цивилните, а само се опитват да навредят на Израел. Агенцията за бежанците в Газа се превърна в картел, подхранващ омраза и удължаващ страданията в Газа.

Дани Данон – посланик на Израел в ООН

Завръщането на израелците, избягали от трансграничния обстрел на ливанската въоръжена групировка Хизбула, ще бъде част от разширения списък с военни цели на Израел. Това обяви премиерът на страната Бенямин Нетаняху, цитиран от световните агенции.

Министърът на отбраната Йоав Галант е заявил пред пратеник на Съединените щати, че "военна акция" е "единственият начин да се осигури завръщането на общностите от северната част на Израел по домовете им" и че „времето за дипломатическо решение изтича“.

На този фон новият лидер на Хамас Яхия Синуар каза, че групировката е готова на дълга война на изтощение, което поставя под съмнение постигането на споразумение за примирие.