Свят

Израелската армия показа на журналисти два тунела в Южна Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия покани журналисти на рядка обиколка. Те бяха съпроводени до два тунела на Хамас, в единият от които са били намерени телата на 6-ма убити заложници.

Репортер на Асошиейтед прес беше един от група представители на медии, получили достъп до т.нар. Филаделфийски коридор, който минава през границата между Газа и Египет. Влизайки в този участък репортерите видяха масови разрушения. Говорителят на израелските сили за отбрана контраадмирал Даниел Хагари обясни, че шестимата заложници са били открити в тясно пространство под земята без санитарно помещение и с лоша вентилация.

 

Целта на израелските военни беше да покажат два тунела в района, единият, където, според тях, са открити телата на шестима заложници, включително 23-годишният Херш Голдберг-Полин, който има израелско и американско гражданство. А другият тунел е във Филаделфийския коридор. А това е важно, защото този коридор пречи на постигането на споразумение за спиране на огъня между Израел и Хамас. Израелският премиер Бенямин Нетаняху иска да запази контрола върху Филаделфийския коридор. Аргументира се, че това е мястото, от което Хамас внася контрабандно оръжия – през тунели под земята.

Джулия Франкел – репортер на Асошиейтед прес 

Откриването на телата на заложниците през август доведе до масова вълна на недоволство в Израел, а сега новият видеозапис може да засили натиска върху премиера Бенямин Нетаняху да постигне споразумение за прекратяване на огъня с Хамас, за да върне останалите заложници у дома.

Докато журналистите бяха развеждани, в района на Филаделфийския коридор се чуваше спорадична стрелба, докато Хагари обясняваше, че израелските сили все още издирват укриващи се екстремистки бойци.

Израел забранява на международни журналисти самостоятелен достъп до Газа след нападението на Хамас миналия октомври, въпреки че допускаше известни изключения и организираше обиколки на малки групи репортери до определени места в ивицата.