Euronews Сега

ООН иска демилитаризирана зона около АЕЦ „Запорожие“

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи създаването на демилитаризирана зона в Запорожие заради опасенията от ядрена катастрофа.
Русия и Украйна продължават с взаимните обвинения за обстрела срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Часове преди началото на извънредния съвет за сигурност на ООН беше съобщено и за нови удари в района.
По искане на Русия Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание, посветено на ситуацията в украинската атомна електроцентрала Запорожие, която е под контрола на Москва от близо половин година. 
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Гроси предупреди за „много сериозни последствия“, ако военните удари продължат.

 

Продължавам да съм много загрижен за ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала. Повтарям, че всякакви военни действия, застрашаващи ядрената безопасност, ядрената сигурност, трябва да бъдат прекратени незабавно. Тези военни действия в близост до толкова голямо ядрено съоръжение могат да доведат до много сериозни последствия.

Рафаел Гроси, ген. директор на МААЕ

Украйна и Русия продължават с взаимните обвинения за атаките в района. 

 

Случващото се през последните дни в централата, е комбинация от престъпните действия на киевския режим срещу ядрената инфраструктура и персонала, обслужващ съоръженията. Нещо, което месеци наред остана без международна реакция.

Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН

Операторите на централата казват, че са регистрирани до пет ракетни удара в непосредствена близост до площадката на най-голямото ядрено съоръжение в Европа. 

 

Русия за пореден път достигна ново дъно в световната история на тероризма. Никой друг не е използвал така очевидно ядрена централа, за да заплашва целия свят и да поставя условия. Всички по света трябва да реагират незабавно, за да изгонят окупаторите от територията на Запорожката атомна електроцентрала. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Русия беше обвинена и че е използвала АЕЦ “Запорожие” като прикритие за обстрел, знаейки, че от Украйна не биха нанесла рискова контраудар. 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи създаването на демилитаризирана зона в Запорожие заради опасенията от ядрена катастрофа.