Euronews Уикенд

Тревога заради АЕЦ „Запорожие“. Корабът „Рожен“ акостира в Истанбул с 13 000 тона украинска царевица

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Съществува реален риск от ядрена катастрофа след като украинската АЕЦ “Запорожие” беше ударена при обстрел. Това предупредиха от Международната агенция за атомна енергетика. Междувременно българският кораб "Рожен" с 13 000 тона царевица акостира на пристанището в Истанбул. Плавателният съд, под малтийски флаг, беше блокиран половин година на украинското пристанище Черноморск.

 

Засилват се притесненията след като най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорижие - беше ударена. Заради обстрела избухна пожар, а един от реакторите беше спрян. Москва и Киев продължават да си разменят взаимни обвинения заради централата.

 

За съжаление, ситуацията около Запорожката атомна централа се влошава. Руските терористи станаха първите в света, които използваха централата за терор. Ще привлечем вниманието на света към това и ще настояваме за нови санкции срещу Русия заради създаването на такава глобална заплаха.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От Международната агенция за атомна енергетика заявиха, че има реален риск от ядрена катастрофа и призоваха техни експерти да бъдат допуснати в централата. 

Върховният представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел написа в Туитър, че военната дейност около централата е "сериозно нарушение на правилата за ядрена безопасност".

Междувременно от Украйна заявиха, че руските сили са започнали офанзива срещу два ключови града в Донецк - и са продължили с ракетни атаки срещу други градове в страната.

А заместник-кметът на окупирания от Русия Нова Каховка, в района на Херсон, почина в болница, след като беше прострелян.

Междувременно няколко кораба, включително и българският “Рожен”, с хиляди тонове царевица от Украйна, акостираха в Истанбул. След инспекция от Съвместния координационен център, “Рожен”, който беше блокиран половин година на пристанище Черноморск, продължава пътя си към Великобритания.