Общество

Година след потопа в Царево: Споменът за водния ад още е жив, продължават и ремонтните дейности

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Невижданото досега в историята на община Царево наводнение преди година взе общо четири жертви, сред които председателят на Районния съд в Царево съдия Мария Москова и дъщеря ѝ д-р Даниела Йорданова. Във водния апокалипсис се удавиха и двама мъже, които бяха завлечени от приливна вълна, стичаща се към Черно море.

Споменът за ужаса все още е жив.

Бурята беше голяма, летеше много силен дъжд, събори моста, водата дойде изведнъж, събори моста и това е. Добри хора бяха лекарката и съдийката.

Владимир Вълчев

Под вода остана и най-ниската точка на къмпинг Нестинарка. Водите завлякоха в морето автомобили, каравани, плажни заведения, покъщнина, разрушиха и бунгала. Година по-късно по същото време на почивка отново е Бойко, който споделя, че дъждът преди ден е върнал спомена.

Тичаха хората, едвам си извадиха децата и който каквото можеше от покъщнината в последния момент. Беше страшно. Водата беше много. Плажът изглеждаше ужасно, всичката мръсотия, която донесе водата и вкара в морето, я изкара на плажа. То бяха коли, каравани, изпочупени, беше ужасно.

Бойко Пъчков, къмпингуващ

Повече от 3 месеца преди крайния срок за изпълнение, падналият мост към квартал Василико вече е възстановен.

„Тук изкупувахме частни имота, четири имота се оказаха в трасето на моста, това в някакъв смисъл забави изпълнението на самия проект, но ето че мостът е отворен над 100 дни преди крайния срок. Разбира се продължават довършителни работи по заскаляване, по почистване на прилежащата територия“, казва кметът на Община Царево Марин Киров.

Заради закъсняло финансиране от държавата все още не е започнало изграждането на втори пешеходен мост. Продължават ремонтни дейности в района на пътя Царево-Лозенец, моста на село Фазаново, дерето в с. Кости. Местната власт очаква помощ от държавата.

„За нас остава горчивината от човешките жертви, защото материалните щети за колкото и десетки милиона лева да са, над 80 млн. лева, от които държавата е отпуснала половината, те ще бъдат възстановени рано или късно. За съжаление човешките животи не могат да бъдат върнати, остава само преклонението пред тяхната памет“, посочи още кметът Киров.

В храма в квартал Василико беше отслужена панихида в памет на жертвите на опустошителното наводнение.

 

За Euronews България – Елена Танева