Европа

ЕС трябва да подобри реакцията на опустошителни наводнения

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Град Пепенстер още се справя с последиците от катастрофалните наводнения, засегнали източна Белгия през юли 2021 г. Водата се издига до първия етаж на някои сгради, причинявайки смъртта на 7 души, затварянето на всички магазини, училище и местната администрация. Кадрите от потопа шокираха Европейския съюз, подобни наводнения имаше и в Германия и Нидерландия. Трагичната равносметка: общо 240 жертви и щети за 50 милиарда евро. За кмета на Пепенстер бедствието изиграва ролята на електрошок за последиците от промените на климата. 

Смятам, че сме само в началото, трябва да предприемем цяла поредица от основни, структурни мерки, за да можем да се справим с тези екстремни бедствия. Трябва да започнем с планиране на земеползването, развитието на бреговите зони а също и трансформация на блатистия район Фан, който при валежи може да попие всичко.

Филип Годен – кмет на Пепенстер

Управлението на водите в контекста на кризата с климата е във фокуса на Зелената седмица в Брюксел. В свой доклад Европейската агенция за околна среда бие тревога: 12% от населението на Европа живее в райони с висок риск от наводнения. Тези екстремни явления вероятно ще се увеличават и засилват в бъдеще, но ЕС не е достатъчно подготвен.

Две основни неща – първото са финансовите ресурси. Всички политики за адаптиране трябва да бъдат интегрирани в европейската финансова рамка. Държавите трябва да инвестират сериозно в политики за адаптиране. Другото решение е промяна в практиките. Внедряване на решения, основани на природата. Не е задължително това да струва повече. Но е промяна на модела, на мисловните нагласи, почти културна промяна.

Ален Марон – министър за климатичния преход на Белгия

По прогнози на Европейската агенция за околна среда повече наводнения ще има в северозападната и централната част на Европа.