Европа

Как бюджетът на ЕС в размер на 140 млрд. евро може да подпомогне правата на жените?

От Euronews България Euronews България
Europe Economy 22201644801682 Снимка: АП, архив

През 2023 г. 11% от разходите на ЕС ще допринасят за насърчаване на равенството между половете. Евронюз представя плановете на Брюксел да подобри тези показатели през новия мандат.

Бюджетът на ЕС е на стойност около 140 млрд. евро годишно - и високопоставени служители твърдят, че при предстоящото преразглеждане той трябва да се фокусира по-ефективно върху насърчаването на равенството между половете.

Според информация на Евронюз, публичните разходи далеч не са неутрални по отношение на пола, а могат да доведат до затвърждаване, намаляване или увеличаване на съществуващото неравенство между мъжете и жените.

Джендър бюджетирането“, както е известно, има за цел да насърчи справедливото изразходване на средствата, така че парите на данъкоплатците да могат да идентифицират и премахнат препятствията, които влияят негативно на жените и момичетата в ЕС.

Бюджетът на ЕС - който инвестира значителни средства в селското стопанство, инфраструктурата и науката - трябва да бъде преразгледан от юни следващата година, а плановете за следващите седем години изглежда ще засилят интегрирането на принципа за равнопоставеност на половете, заяви пред Евронюз говорител на Европейската комисия.

Изглежда, че този подход ще спечели одобрението на законодателите в Европейския парламент.

По-нататъшното прилагане на бюджетирането по пол и издигането му на най-високо политическо ниво ще бъде именно едно от ключовите предизвикателства за следващия мандат, заяви по-рано пред Евронюз евродепутатът Лина Галвес (Испания/Социалисти и демократи), председател на парламентарната комисия по правата на жените.

И експертите потвърдиха, че разходите на ЕС също биха могли да играят важна роля за насърчаване на равенството.

 

 

Като отчита въздействието на фискалните политики върху пола, бюджетирането по пол може да коригира дисбалансите, като например неравностойното заплащане, недостатъчното представителство на ръководни длъжности и ограничения достъп до услуги като здравеопазване и образование

Мирта Баселович, говорител на Европейското женско лоби

Предвид факта, че следващата Комисия на ЕС ще се съсредоточи върху изграждането на конкурентоспособност, експертите желаят да направят връзка с разумните икономически политики.

 

Бюджетирането по пол е добро бюджетиране. То има икономически смисъл и е инструмент за осигуряване на равенство между половете в дългосрочен план

Хелена Мораис, изследовател в Европейския институт за равенство между половете

Според изследването на агенцията на ЕС преодоляването на проблема с равенството между половете може да помогне за увеличаване на икономическия растеж на глава от населението с до 9,6 % и за създаването на до 10,5 милиона допълнителни работни места до 2050 г.

Основната програма на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации „Хоризонт“ изрично изисква от кандидатите да разполагат с план за насърчаване на равенството между половете, за да бъдат допуснати до участие.

Но тази условност не обхваща всички страни, подчертава изследователят от EIGE.

„Ако след това този пример стане задължителен за всички държави, за да се осигури достъп до финансиране, тогава това наистина би могло да бъде практически начин за прилагане на бюджетирането по пол във финансовите механизми на ЕС“, твърди Мораис.

Съществува и правна аргументация: учредителните договори на ЕС го задължават да премахне неравенствата, включително по отношение на пола, във всички области, включително чрез своето финансиране.

Настоящата бюджетна рамка, която обхваща периода от 2021 до 2027 г., е замислена така, че да бъде по-чувствителна към този въпрос, но пълното прилагане на бюджетирането по пол във всички финансови инструменти на ЕС все още е „работа в процес на изпълнение“, изрази съжаление Базелович.

Бюджетирането по пол няма непременно да бъде по-скъпо или прекалено обременяващо, тъй като става въпрос за по-разумно използване на ресурсите, подчертаха от Европейското женско лоби.

Но все още има данни, които трябва да бъдат събрани, и уроци, които трябва да бъдат научени, преди законодателите на ЕС да се заемат с договарянето на нови споразумения за разходите, каза Мораис. „Това е процес и ние трябва да се учим от прилагането на различни подходи“, добави тя.