Икономика

Отново на училище: В коя от „големите пет“ европейски държави се плаща най-много за училищни принадлежности?

От Euronews България Euronews България
Classroom 2093744 1280 Pixabay.

Според анализ на Евронюз, страните с по-ниски заплати като Италия и Испания изненадващо плащат средно повече за основни училищни принадлежности в сравнение с по-богатите европейски страни.

Италия и Испания плащат най-висока цена за базови училищни пособия, въпреки че имат по-ниски заплати от Франция, Германия и Обединеното кралство, установи анализ на Евронюз относно петте най-големи европейски икономики.

Той е резултат от проучване на 20 основни училищни артикула - като моливи, химикалки, гумички, маркери, моливници, тетрадки, дневници, блокчета за рисуване, ножици и т.н. - продавани във веригите супермаркети и училищните магазини в един и същи ценови диапазон.

Най-тежко е бремето за италианските семейства, които трябва да спестяват около 10,80 % или 202,71 евро от месечния си доход, за да си купят само най-необходимото, без учебниците.

Италианската национална асоциация на потребителите „Federconsumatori“ изчисли, че цената на стоките от първа необходимост за училище е скочила с 6,6% от 2023 г. насам.

Най-скъпите артикули са раниците, моливниците и дневниците.

 

Кой плаща най-много?

Ето как се класират петте най-големи икономики по отношение на покупките на базови училищни принадлежности - без учебниците, храната, училищните екскурзии и спортното оборудване:

 

1. Италия: 10,80 % от средната месечна заплата след облагане с данъци (202,71 евро)

2. Испания: 9,24 % (190,32 евро)

3. Германия: 7,10 % (185,78 евро)

4. Обединеното кралство: 5,65 % (162,68 британски паунда/ 193,49 евро)

5. Франция: 4.84% (140.34 евро)

 

Ако нарастващите разходи на Испания са отчасти оправдани от инфлацията - четвъртата най-висока в ЕС през юни - същото не може да се каже за Италия, която има втората най-ниска инфлация в блока (0,9%).

Въпреки че цените на учебниците варират в различните училища, те представляват съществена финансова тежест: средно 591,44 евро в Италия и 491,90 евро в Испания, което е най-високата стойност досега, според уебсайта за сравняване на цени „Idealo“, като увеличението спрямо миналата година е 42,67 евро.

 

Ръст на разходите в Германия и Обединеното кралство, докато Франция се справя по-добре

Картината става все по-обезпокоителна и в Германия, където според Националната статистическа служба цената на училищните предмети ще нарасне с между 5 и 13% от 2022 до 2023 г.

В Обединеното кралство основният училищен комплект изглежда по-достъпен.

Въпреки това, за разлика от други държави, униформите са задължителни във всички британски училища, което води до допълнителни разходи от около 422 паунда (500 евро), според анализ на „Hodge Bank“, цитиран от Евронюз.

Изглежда, че Франция има най-добрата оферта сред петте големи европейски държави, като основните училищни принадлежности струват по-малко от 5 % от средната месечна заплата.

Освен това Националната конфедерация на семейните асоциации (Confédération Syndicale des Familles - CSF) в страната отчита общо намаление на разходите за училище във френските домакинства с 6,8% през 2024 г.

Въпреки това френското министерство на образованието призова училищата да ограничат исканията си.

„Училищата и институциите трябва да се съсредоточат върху изготвянето на разумни списъци за снабдяване“, се казва в призив, публикуван през август. „Намаляването на финансовата тежест върху семействата в началото на всяка учебна година трябва да бъде основен приоритет“.